- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Japan se izjasnio o Putinovom posebnom režimu na Kurilskim ostrvima

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva  - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Japana Tosimicu Motegi izjavio je da posebni poreski režim na Kurilskim ostrvima, koji je predložio predsednik Rusije Vladimir Putin, ne bi trebalo da krši zakone dve zemlje.
Ministar je pozvao na konstruktivan dijalog sa Moskvom u cilju stvaranja uslova za potpisivanje mirovnog sporazuma.
„Predsednik Putin je na Istočnom ekonomskom forumu izneo ideju o formiranju specijalnog režima na ostrvima. Vlada Japana smatra da takav režim i zajednička ekonomska aktivnost ne bi trebalo da budu u suprotnosti sa zakonodavstvom obe države“, istakao je Motegi.
Takođe je podsetio da je ruski lider ponovo pomenuo apsurdnost situacije što zemlje još nisu sklopile mirovni sporazum.
„Na osnovu istaknutog stava, želeli bismo da nastavimo da vodimo konstruktivan dijalog sa Rusijom kako bi stvorili odgovarajuće uslove za potpisivanje mirovnog sporazuma“, poručio je japanski ministar.
Prethodno je generalni sekretar vlade Kacunobu Kato izjavio da japanska vlada smatra da je poseban poreski režim na Kurilskim ostrvima u suprotnosti sa stavom Tokija o tim teritorijama.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio formiranje „specijalnog poreskog režima bez presedana“ koji će uživati poslovni krugovi na Kurilskim ostrvima.
Podsetimo, Moskva i Tokio od Drugog svetskog rata nemaju mirovni sporazum jer Japan postavlja kao uslov za to vraćanje ostrva na koje pretenduje — Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai.
Stav Moskve je da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne može biti doveden u pitanje.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
RUSIJA
Olakšice bez presedana: Putin uvodi specijalni poreski režim na Kurilima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala