Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU skida Srbiju sa „zelene liste“ za putovanja?

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu
Zastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
EU razmatra uklanjanje Srbije i još pet zemlja sa tzv. „zelene liste“ trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovu dobrih epidemioloških parametara, što znači da bi se i posetioci koji se vraćaju iz tih zemalja mogli suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova na kovid-19 ili karantina.
Ambasadori zemalja članica bi sutra na sastanku u Briselu trebalo da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa „zelene liste” koja se ažurira dva puta mesečno.
Posebni zdravstveni komitet EU predložio je uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.
U Briselu navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije kovid-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500.
U prethodnom krugu, pre deset dana, zbog pogoršane epidemiološke situacije, sa „zelene liste“ već su uklonjene Crna Gora i Severna Makedonija.
Odluka ambasadora EU trebalo bi da bude i formalizovana do kraja nedelje, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala