- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka kompanija ulaže hiljade milijardi dolara u Kinu, Soroš tvrdi – tragična greška

© AP Photo / Manuel Balce CenetaDžordž Soroš
Džordž Soroš - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
Milijarder Džordž Soroš ocenio je nameru kompanije „Blek rok“ da investira u Kinu „tragičnom greškom“ koja će dovesti do gubitka novca klijenata.
„Ulaganje milijardi dolara u Kinu je tragična greška. Verovatno će klijenti 'Blek roka' izgubiti novac i, što je još važnije, naneti štetu nacionalnoj bezbednosti SAD i drugih demokratija“, ocenio je Soroš u članku objavljenom u „Vol strit džurnalu“.
Soroš tvrdi da su SAD i Kina „u borbi na život i smrt između dva sistema upravljanja– represivnog i demokratskog“ i poziva američki Kongres da donese zakone koji bi Komisiji za hartije od vrednosti omogućili da ograniči protok sredstava u Kinu.
Soroš se oglasio nakon što je američke korporacije za upravljanje investicijama „Blek rok“, najveći investiciona korporacija na svetu, u avgustu najavila veliku inicijativu usmerenu na upumpavanje novca u Kinu, koristeći tržište maloprodajnih fondova od 3,6 biliona ( 3,6 hiljada milijardi) dolara.
Prema „Blek roku“, Kinu više ne treba smatrati „tržištem u nastajanju“, već bi je trebalo „sve više predstavljati“ u investicionim portfolijima. Investicioni institut „Blek rok“ preporučio je investitorima da utrostruče svoja izdvajanja za Kinu, dok je predsednik korporacije Leri Fink rekao da „kinesko tržište predstavlja značajnu priliku za pomoć u postizanju dugoročnih ciljeva investitora u Kini i na međunarodnom nivou“.
Međutim Soroš se ne slaže sa investicionim entuzijazmom kompanije „Blek rok“ o Kini i navodi da je kompanija povukla jasnu razliku između državnih preduzeća i privatnih kompanija, što je „linija koja je daleko od realnosti“.
Milijarder je ranije objavio članak u „Fajnenšal tajmsu“ u kome je kritikovao kineskog predsednika Si Đinpinga navodeći da „ne razume kako tržišta funkcionišu“.
„Kineske finansijske vlasti su se potrudile da uvere strane investitore i tržišta da su odgovorili snažnim rastom. Ali to je obmana. Si smatra sve kineske kompanije instrumentima jednopartijske države. Ulagači koji posluju u Kini bude se razočarani“, napisao Soroš.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala