- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova objasnila kako zapadne ambasade vrbuju Ruse

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su državljani Rusije koji su radili za strane ambasade u zemlji prilikom zapošljavanja bili podvrgnuti „mekom vrbovanju“, a njihov rad je bio povezan sa dobijanjem državljanstva ili boravišne dozvole zemlje za čije diplomatsko predstavništvo su radili.
„Radi se o tome da se prilikom zapošljavanja, na primer, u američkoj ambasadi, to (zapošljavanje) često povezuje sa dobijanjem državljanstva i dozvole za boravak. Tamo postoji čitav program. Mislim da bi bilo ispravno da se govori o tome kako se u mnogim ambasadama prilikom zapošljavanja ruski državljanin pretvara u ne-ruskog državljanina – u građanina zemlje čija ga ambasada prima na posao. O tome će bolje govoriti stručnjaci, uključujući da se dešavalo i takvo meko vrbovanje“, rekla je Zaharova za Jutjub kanal „Solovjov uživo“.
Prema rečima Zaharove, u Rusiji i u zapadnim zemljama se na različite načine formira diplomatsko osoblje i uopšte osoblje diplomatskih misija. Rusija šalje svoje diplomate na rad u inostranstvo, a zapadni partneri zapošljavaju građane zemlje-domaćina da rade u njihovim ambasadama.
„U našoj zemlji su zapošljavali ruske državljane. To je suština“, istakla je diplomata.
Kako je navela, državljani Rusije koje su angažovale strane ambasade bili su zaposleni u ovim diplomatskim misijama i radili su za vlade odgovarajućih zapadnih zemalja.
„Oni su bili radnici ambasade. Oni su radili za vlade Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Španije, Francuske i dalje po spisku. To je bio njihov posao. Oni su pod A – radili, to je rad za ambasadu, nije u pitanju poseta nekim svečanim prijemima, (izvršavanje) nekih manjih zadataka, to je ozbiljan posao za koji se plaća mnogo novaca. Pod B – ono o čemu smo pričali: u brojnim oblastima u čitavom nizu ambasada rad kao angažovano osoblje bio je direktno povezan sa dobijanjem boravišne dozvole ili državljanstva“, dodala je ona.
Ranije je Zaharova na svom kanalu na Telegramu, pozivajući se na informacije sa portala Komiteta za zaštitu nacionalnih interesa, navela da projekti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog dobijaju finansijsku podršku od zaposlenih u stranim ambasadama prema sledećoj šemi: strane ambasade u Rusiji angažovale su ruske državljane za rad, plaćale im novac, a oni su zatim sredstva prebacili odgovarajućim strukturama. Zaharova je dodala da je većina „donacija“ išla preko diplomatskih misija Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke.
Početkom avgusta Ministarstvo pravde Rusije je odlukom Gradskog suda u Moskvi uvrstilo Fond za borbu protiv korupcije i Štabove Navaljnog na listu zabranjenih ekstremističkih organizacija koje se smatraju stranim agentima. U septembru je Fond odlukom suda zvanično likvidiran.
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Amerika otpušta 182 službenika diplomatskih misija u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala