- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sirija: Više od 400 militanata predalo oružje

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaZajednička patrola Rusije i Turske u Siriji
Zajednička patrola Rusije i Turske u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Grupa od 430 militanata položila je oružje u provinciji Dera na jugu Sirije i složila se sa uslovima vlade za pomirenje, izjavio je za Sputnjik izvor u sirijskim bezbednosnim snagama.
On je precizirao da je 430 militanata i 24 vojnika predalo 105 komada oružja.
Militanti su počeli da pristižu u centar za pomirenje od 10 časova – upravo do tog vremena su sirijske vlasti ponudile naoružanim bandama da prihvate uslove pomirenja. U suprotnom, sirijska vojska zadržala je pravo da nastavi vojnu operaciju.
Ranije su sirijske vlasti i militanti u Deri postigli sporazum koji podrazumeva, između ostalog, mogućnost „rehabilitacije“ statusa militanata. Militanti moraju da predaju oružje, vojska će uspostaviti kontrolne punktove u devet okruga Dera-Balada (centralni deo grada Dera) za kontrolu situacije i potrage za oružjem. Militanti koji ne pristanu da polože oružje dužni su da napuste Deru, nakon formiranja spiskova će im biti obezbeđeni autobusi.
Prošle nedelje su ilegalne oružane formacije u Deri prekršile sporazum, navodeći da ne nameravaju da se pridržavaju njegovih uslova. Nesuglasice su se pojavile prvenstveno zbog odbijanja banci da predaju svoje teško naoružanje, a vođe militanata objavile su prekid sporazuma nakon što su im vlasti obezbedile 40 autobusa za odlazak na sever Sirije ili u Jordan. Pre toga je 293 militanata uspelo da položi oružje i počne da reguliše svoj društveni status.
Dogovor je ponovo postignut u nedelju uz posredovanje ruske strane.
Pročitajte još:
Velika operacija sirijske vojske u gradu Dera /video/
Teroristi ispalili 25 raketa na sirijsko selo: Poginulo dete, ranjeno devet civila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala