- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

SAD izgubile bitku: Uskoro kreće gas iz „Severnog toka 2“

© Nord Stream 2Postavljanje gasovoda „Severni tok 2“
Postavljanje gasovoda „Severni tok 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Sjedinjene Države izgubile su i poslednju rundu borbe oko „Severnog toka 2“, napori da se projekat blokira nisu urodili plodom: zavarena je poslednja cev i gas će uskoro poteći. Eksperti prognoziraju da bi isporuke gasa preko "Severnog toka 2" do kraja godine mogle da iznose 5,6 milijardi kubnih metara.
Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov saopštio je da će u narednih nekoliko dana biti objavljeno da je "Severni tok 2" završen.
Izvršni direktor kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler je najavio da će i pre kraja ove godine, tokom ove grejne sezone moći da se isporuče prve količine gasa preko gasovoda „Severni tok 2“ na evropsko tržište. Prema njegovim rečima, sa ruske strane su napravljeni svi potrebni kapaciteti – proizvodni kapaciteti na Jamalu i kapaciteti transporta gasa u severnom gasnom koridoru.
Put od Jamala preko Baltika do Evrope najkraći i najisplativiji za potrošače, i što je vrlo važno, ekološki najprihvatljiviji.
„Očigledno je da će izgradnja gasovoda biti završena u narednih nekoliko dana. Osim toga, već skoro tri meseca idu pripreme za puštanje u rad prvog kraka, koji je završen još u junu. Sada se završava izgradnja drugog kraka, takozvanog kraka A. Posle toga, biće završeni i građevinski radovi uprkos sankcijama koje su SAD uvodile kako bi sprečile završetak tehničkih radova. Čini mi se da je sada retorika Zapada u vezi sa projektom postala opreznija i uravnoteženija. SAD su izgubile ovu rundu borbe za evropsko tržište. Izgubili su, između ostalog, jer Evropljane nije zanimalo ograničavanje konkurencije na njihovom tržištu, a njihovi osnovni interesi su bili da završe projekat“, rekao je ruski ekspert Aleksej Grivač.
Ekspert smatra da ni borba oko puštanja gasovoda u rad više neće biti tako oštra i žestoka.
„Po mom mišljenju, sada konjunktura čak i najvatrenije protivnike u EU navodi na ideju da gasovod treba da bude pušten što je pre moguće i u maksimalnom obimu kako bi se ublažio uticaj tržišta i tog balansa ponude i potražnje koji se stvorio na evropskom tržištu u poslednjih mesec dana uoči grejne sezone, budući da postoji određena zabrinutost Evropljana kako zbog cene, tako i u pogledu sigurnosti snabdevanja evropskih potrošača električnom energijom “, zaključio je Grivač.
Hoće li „Gasprom“ prodati „Severni tok“
Prema prognozama pojedinih ruskih eksperata, procedura sertifikacije za „Nord strim AG“ kao nezavisnog operatera gasnotransportne mreže mogla bi da potraje i do 10 meseci, što znači da će tek tada taj gasovod moći da radi u punom kapacitetu.
Nemački mediji pišu da će posle odluke suda u Diseldorfu „Gasprom“ morati da proda „Severni tok 2" kako bi zaobišao gasnu direktivu EU.
Taj sud je nedavnom odlukom podržao EU koja insistira da vlasnik gasa koji se transportuje ne može istovremeno da bude i vlasnik gasovoda.
„Gasna direktiva predviđa da proizvodnja i transport gasa ne mogu biti u istim rukama, stoga EU predlaže – nećemo dirati vaš gas, ali neka nam ‘Gasprom’ proda gasovod kako bi se ta direktiva ispunila... Ovo je neverovatan san Zapada, izgrađen na potpuno pogrešnoj ideji da će, ako podelite neki tehnološki proces, on postati konkurentniji i efikasniji“, ističe ruski ekspert Dmitrij Žuravljov.
Što se tiče „Severnog toka 2“, ta ideja neće proći, smatra Žuravljov, objašnjavajući da konkurencija podrazumeva borbu dve kompanije za jednog kupca, a ne odvajanje jednog dela proizvodnje od drugog.
„Dva povezana proizvodna programa se ne takmiče, već se nadopunjuju. Ideja konkurencije, na kojoj su sve ove gasne direktive izgrađene, ovde ne funkcioniše. ’Severni tok 2‘ može da se takmiči sa ukrajinskim sistemom distribucije gasa – to je u redu, ali njihove direktive imaju drugačiju ideju - da svaku fazu tehnološkog procesa učine nezavisnom, jer će navodno takva konkurencija povećati efikasnost. Ovo je apsolutni mit, koji oni već godinama promovišu", zaključio je Žuravljov.
Ruski politikolozi vide još jednu nelogičnost oko prodaje „Severnog toka 2“ – dok su donedavno na Zapadu govorili da je taj gasovod „politički projekat“, sada kada je skoro gotov, pojavila se ideja da ga kupe.
Kritičari „Severnog toka 2“, pre svega Amerika, Ukrajina i Poljska, ovaj gasovod vide kao instrument ruske spoljne politike, a ne kao komercijalni projekat. Oni tvrde da gasovod povećava zavisnost EU od ruskog prirodnog gasa i daje Kremlju poluge uticaja za dobijanje političkih ustupaka.

Nemačkoj potrebni svi kapaciteti „Severnog toka“

Oko 40 odsto gasa koji se potroši u Evropi dolazi iz Rusije, a Moskva, koja se do sad pokazala kao pouzdan partner Evropi, ističe da je gasovod „Severni tok 2“ isključivo komercijalni projekat koji treba da da veliki doprinos energetskoj bezbednosti Evrope.
Eksperti napominju da su Nemačkoj i uopšte Evropi potrebni svi kapaciteti „Severnog toka 2“, jer od toga zavisi njihova privreda.
„Izgradnja ‘Severnog toka 2’ završava se na vreme, a sankcije, kako se sada čini, to nisu sprečile, iako su postavljale prepreke… Sada je jasno da je sve završeno i da će gas uskoro poteći kroz cevi. Međutim, sada se nameće mnogo zanimljivije pitanje, s obzirom da Nemačka ima sporazum sa SAD koji obavezuje Berlin da će štititi interese Ukrajine kao jednog od tranzitera ruskog gasa. Nama je jasno da je Ukrajina težak pregovarački partner, i, generalno, u EU i, posebno, u Nemačkoj, postoji konsenzus da njihove zemlje treba da podrže Ukrajinu, za koju smatraju da je stradala zbog Rusije. Ipak, postojanje ‘Severnog toka 2’ je pobeda Rusije u smislu mogućnosti snabdevanja Nemačke svojim resursima, a takođe i Nemačke, jer Nemačka dobija još jedan dodatni izvor gasa. Tehničko pitanje je zatvoreno, ali političko pitanje da li će Rusija u budućnosti moći da odvoji pitanje snabdevanja Evrope gasom od političkih pitanja vezanih za Ukrajinu zahteva dodatno razmatranje“, ocenjuje ruski ekspert Stanislav Bišok.
Ekspert prognozira da će u dogledno vreme to pitanje biti ponovo pokrenuto, iako je za Nemačku saradnja sa Rusijom u sferi energetike od vitalnog značaja.
„Bez obzira na sva politička pitanja, za Nemačku je od suštinskog značaja da ima tako veliko tržište za sebe na kome može da kupuje gas kako bi osigurala svoju energetsku bezbednost, a budući da će Nemačka u narednih 10-15 godina preći na zelenu energiju , onda je i za ruske dobavljače to veoma dobro polje za rad“, smatra Bišok.
Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a u izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
RUSIJA
Rusija: „Severni tok 2“ je rusko-nemački doprinos ekologiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala