https://lat.sputnikportal.rs/20210906/ruski-nutricionista-savetuje-koliko-dnevno-smete-pojesti-slatkog-1129580194.html
Ruski nutricionista savetuje koliko dnevno smete pojesti slatkog
Ruski nutricionista savetuje koliko dnevno smete pojesti slatkog
Sputnik Srbija
Oko pet-šest kašičica šećera dnevno se može pojesti bez problema, preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, kaže ruski dijetolog Tatjana Bočarova. 06.09.2021, Sputnik Srbija
2021-09-06T07:40+0200
2021-09-06T07:40+0200
2021-09-06T07:37+0200
rusija
medicina
ruska medicina
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110490/86/1104908645_0:15:750:437_1920x0_80_0_0_bab5cb88de3fa65f7010c64a2d370d27.jpg
"Cifra uključuje, ne samo šećer koji se sipa u čaj, kafu već i sve dezerte i proizvode koji imaju skriveni šećer", rekla je Bočarova.Ona je podsetila da se velika količina šećera nalazi u konzerviranom povrću, gotovim jelima, musliju, sosovima i mlečnim proizvodima sa malom količinom masnoće.Prema rečima Bočarove, prilikom upotrebe slatkiša, količina kalorija iz takvih proizvoda ne bi trebalo da prelazi 10 odsto od ukupne kalorijske vrednosti. Ako se to ne poštuje, čovek rizikuje da dobije na težini ili dijabetes drugog stepena.Za decu, naglasila je dijetolog, norma slatkog je niža – do četiri čajne kašičice dnevno. Pri tom, čisti šećer je najbolje da se ne koristi, jer se ionako nalazi u suvom i sirovom voću i povrću.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110490/86/1104908645_75:0:675:450_1920x0_80_0_0_dbadd306ae23cdc23302ef10b993bd5a.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
medicina, ruska medicina
Ruski nutricionista savetuje koliko dnevno smete pojesti slatkog
Oko pet-šest kašičica šećera dnevno se može pojesti bez problema, preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, kaže ruski dijetolog Tatjana Bočarova.
"Cifra uključuje, ne samo šećer koji se sipa u čaj, kafu već i sve dezerte i proizvode koji imaju skriveni šećer", rekla je Bočarova.
Ona je podsetila da se velika količina šećera nalazi u konzerviranom povrću, gotovim jelima, musliju, sosovima i mlečnim proizvodima sa malom količinom masnoće.
Prema rečima Bočarove, prilikom upotrebe slatkiša, količina kalorija iz takvih proizvoda ne bi trebalo da prelazi 10 odsto od ukupne kalorijske vrednosti. Ako se to ne poštuje, čovek rizikuje da dobije na težini ili dijabetes drugog stepena.
Za decu, naglasila je dijetolog, norma slatkog je niža – do četiri čajne kašičice dnevno. Pri tom, čisti šećer je najbolje da se ne koristi, jer se ionako nalazi u suvom i sirovom voću i povrću.