- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski mitropolit uporedio vaseljenskog patrijarha sa razbojnikom i lopovom

© Sputnik / Aleksandar MilačićMitropolit Ilarion
Mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva je nazvala sramnom nedavnu posetu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja Ukrajini.

"Želeo bih u vezi sa ovom posetom da podsetim na reči iz Jevanđelja po Jovanu: Ko ne ulazi na vrata u ovčje dvorište, već se ponekad popne lopov je i razbojnik, dok je onaj koji ulazi na vrata pastir stada", rekao je portparol Ruske pravoslavne crkve Ilarion na televiziji "Rusija 24".

On je naglasio da je patrijarh Vartolomej došao u zemlju gde ga većina pravoslavnih vernika ne priznaje za svog pastira i u bukvalnom smislu je morao da uđe u Vrhovnu radu kroz sporedni ulaz, jer su se na glavnom ulazu okupili vernici koji su protestovali protiv njegove posete.
"Došao je u posetu na poziv državne vlasti i na poziv raskolnika, ali većina pravoslavnih vernika, ne samo da je ignorisala tu posetu, već je vrlo jasno pokazala da patrijarh Vartolomej za njih nije pastir", rekao je predstavnik Moskovske patrijaršije.
Po njegovim rečima, patrijarh Vartolomej želeći da svoje želje predstavi za stvarnost, dolazi do grupe raskolnika i kaže: ovde je prava Crkva, a tamo su neki titularni arhijereji".
Kao rezultat toga, kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja ima 12.000 crkava, više od 250 manastira, više od 100 arhijereja i milione vernika, patrijarh Vartolomej ignoriše jer se on pravi da ne postoji, dodao je mitropolit.
"Ovo je apsurdna i sramna situacija za koju je jedino kriv vaseljenski patrijarh Vartolomej. Kako se kaže, po plodovima ćemo ih raspoznati… Ova sramna poseta patrijarha Vartolomeja Ukrajini pokazala je celom svetu plodove njegovih dela", zaključio je predstavnik ruske crkve.
Mitropolit Antonije - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Podkast
Vartolomej nije dobrodošao u Ukrajinu I Sputnjik intervju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala