- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pripremila nacrt zakona o konceptu „genocida nad narodima SSSR-a“

© Sputnik / V. Borovskiй / Uđi u bazu fotografijaSovjetski vojnici se bore protiv nemačkih okupatora na stanici grada Vorošilovska (današnji Stavropolj), Drugi svetski rat.
Sovjetski vojnici se bore protiv nemačkih okupatora na stanici grada Vorošilovska (današnji Stavropolj), Drugi svetski rat. - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
U Rusiji je pripremljen nacrt zakona kojim se definiše pojam „nacizam“, „fašizam“ i „genocid nad narodima Sovjetskog Saveza“, izjavio je generalni tužilac Rusije Igor Krasnov.
„Pripremljen je nacrt zakona koji definiše nepovredivost načela međunarodnog prava priznatih poveljom Međunarodnog vojnog suda u Nirnbergu, normativnu definiciju takvih pojmova kao što su 'nacizam', 'fašizam' i 'genocid nad narodima Sovjetskog Saveza'“, rekao je on na međunarodnom forumu „Habarovski proces: istorijski značaj i savremeni izazovi“.
Pored toga, dodao je da dokument predviđa uvođenje zabrane rehabilitovanja i propagande nacizma, regulisanje pravnog statusa kompleksa arhivske dokumentacije, filmskih i fotografskih materijala posvećenih Drugom svetskom ratu.
Ranije je šef ruske diplomatija Sergej Lavrov na pomenutom forumu izjavioda je važno da sadašnje i buduće generacije pamte zverstva japanskih militarista tokom Drugog svetskog rata.
Forum je danas otvoren u Habarovsku. Posvećen je Habarovskom procesu iz 1949. godine, kojim je pravno okončan Drugi svetski rat, a takođe je posvećen 75. godišnjici Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok (Tokijski sud), koji se odvijao 1946-1948. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala