- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putinov plan uznemirio Tokio: Protestna nota Rusiji zbog specijalnog poreskog režima na Kurilima

© Sputnik / Aleksandr LыskinKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Japanska vlada smatra da je poseban poreski režim koji je planirano da se uvede na Kurilskim ostrvima u suprotnosti sa stavom Tokija o tim teritorijama, izjavio je generalni sekretar vlade Kacunobu Kato.
„To je u suprotnosti sa stavom naše zemlje o četiri severna ostrva, kao i sa suštinom razgovora o zajedničkoj japansko-ruskoj ekonomskoj aktivnosti, koji su do sada vođeni na osnovu dogovora na najvišem nivou. Smatramo da su takve izjave za žaljenje. Uputili smo protestnu notu ruskoj strani 3. septembra, napominjući da taj režim protivreči našoj poziciji. Takođe smo saopštili da zajedničke ekonomske aktivnosti treba sprovoditi ne dovodeći u pitanje naš pravni položaj“, rekao je on na konferenciji za novinare u Tokiju.
Kato je takođe naglasio da je Tokio i dalje spreman da nastavi da razgovara o zajedničkim ekonomskim aktivnostima sa Moskvom u južnom delu Kurilskih ostrva, pod uslovom da to nije u suprotnosti sa pravnim stavom Japana.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio formiranje „specijalnog poreskog režima bez presedana“ koji će uživati poslovni krugovi na Kurilskim ostrvima.
Podsetimo, Moskva i Tokio od Drugog svetskog rata nemaju mirovni sporazum jer Japan postavlja kao uslov za to vraćanje ostrva na koje pretenduje — Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai.
Stav Moskve je da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne može biti doveden u pitanje.
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Japan: Ako se problem Kurilskih ostrva ne reši za vreme Putina – neće nikad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala