- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pušten u rad prvi ruski satelit za praćenje klime na Arktiku

© Foto : Press-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografijaStart rakete-nosača "Sojuz 2.1b" sa kosmičkim aparatom "Arktika M"
Start rakete-nosača Sojuz 2.1b sa kosmičkim aparatom Arktika M - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Letačka ispitivanja prvog ruskog satelita za praćenje arktičke klime „Arktika M“ uspešno su završena. Stručna komisija donela je odluku o puštanju uređaja u rad, objavljeno je na sajtu ruske svemirske agencije „Roskosmos“.
„Državna komisija je razmotrila rezultate letačkih ispitivanja. Odlučeno je da se ispitivanja završe. Preporučeno je da se sistem ‘Arktika M’ sa svemirskom letelicom ‘Arktika M’ broj 1 pusti u rad“, navodi se u saopštenju državne korporacije.
Satelit „Arktika M“ lansiran je u februaru 2021. Procenjeno je da je njegov rok trajanja sedam godina. Funkcionalnost letelice uključuje rešavanje zadataka operativne meteorologije, hidrologije, agrometeorologije, kao i praćenje klime i životne sredine na Arktiku.
Ruska svemirska orbitalna grupa koja će biti angažovana na praćenju klime i životne sredine, biće predstavljena sa dva satelita koja će smenjivati jedan drugog. Pretpostavlja se da će uz pomoć dva uređaja stručnjaci moći da obezbede neprekidni danonoćni nadzor severne teritorije Rusije i čitavog arktičkog regiona planete.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala