- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO zabrinut zbog raketnog potencijala Kine i Rusije

© REUTERS / POOLGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Zemlje NATO-a trebalo bi da budu oprezne zbog pretnji koje predstavlja slobodan pristup zapadnih „kritičnih“ tehnologija za Kinu i Rusiju, budući da se takve tehnologije mogu koristiti za razvoj novih sistema naoružanja, kao i zbog rasta raketnog potencijala, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
„Za NATO je veoma važno da održi tehnološku superiornost, jer omogućava garantovanje bezbednosti. Sada se ta superiornost suočava sa izazovima..., uključujući i zato što Kina vrši ogromne investicije u nove tehnologije koje mogu doprineti stvaranju novih tipova naoružanja... Vidimo i nove vrste naoružanja u Rusiji... Danas se moramo bojati takvih pretnji kada su kritične tehnologije lako dostupne zemljama koje ih mogu koristiti za stvaranje novih sistema naoružanja“, istakao je Stoltenberg na otvaranju redovne godišnje konferencije NATO-a o kontroli naoružanja, razoružanju i neproliferaciji oružja za masovno uništenje.
On je primetio da NATO smatra odličnom platformom za razmatranje takvih pretnji.
„Ovo je neophodno za razvoj zajedničkog shvatanja kada je u pitanju tehnologija i održavanje tehnološke prednosti, koja takođe predviđa da ne treba deliti sve sa drugim zemljama bez procene posledica razvoja novih sistema naoružanja“, dodao je generalni sekretar NATO-a.

Rast raketnog potencijala Kine i Rusije

On je dodao da je NATO zabrinut i zbog rasta raketnog potencijala Kine i Rusije i poziva na više transparentnosti.
„Rusija nastavlja da ignoriše i krši pravila. Rusija razvija svoje nuklearne sposobnosti, uključujući interkontinentalne balističke rakete“, istakao je Stoltenberg.
Prema rečima generalnog sekretara, Rusija je „pustila u rad hipersonične sisteme, testirala balističke rakete sa vazdušnim lansiranjem i krstareće rakete na nuklearni pogon. Kina ubrzano razvija svoj nuklearni potencijal. Sve se to dešava bez ikakvih ograničenja i transparentnosti i izaziva zabrinutost“. Stoltenberg je dodao i da transparentnost i predvidljivost „odgovaraju zajedničkim interesima“.
Konferencija NATO-a o kontroli naoružanja, razoružanju i neproliferaciji oružja za masovno uništenje održava se od 2004. godine. Ovaj međunarodni forum obično okuplja više od 150 učesnika iz oko 50 zemalja sveta i omogućava zvaničnicima i stručnjacima razmenu mišljenja o pretnjama oružja za masovno uništenje i načinima razoružavanja.
Poslednjih godina Rusija saopštava o neviđenoj aktivnosti NATO-a na njenim zapadnim granicama. NATO proširuje inicijative i naziva ih „obuzdavanjem ruske agresije“. Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja snaga alijanse u Evropi. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti korake koji su potencijalno opasni za njene interese.
Pročitajte još:
Pentagon o testiranju rakete „Cirkon“: Ozbiljno shvatamo rusku „pretnju“
Američki vojnici simulirali rat sa Kinom – i izgubili
Američki mediji: Rusija je spremnija za svaki rat, nego SAD i NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala