- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nagli skok cena aluminijuma posle državnog udara u Gvineji

CC0 / / Aluminijum
Aluminijum - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Cene aluminijuma su u ponedeljak naglo skočile na nivo koji nije zabeležen više od deset godina usled straha na tržištu da bi državni udar u Gvineji mogao da izazove nestašicu boksita, ključne sirovine koja se koristi za proizvodnju aluminijuma.
Oktobarski fjučersi na aluminijum skočili su čak 3,4 odsto u trgovanju na Šangajskoj fjučers berzi na više od 21.980 juana (3.406,64 dolara) po toni, što je nivo cena koji nije zabeležen od 2006. godine, pre nego što je pao na 21.640 juana po toni (ali i dalje je veći za 1,6 odsto). Akcije kineske aluminijumske korporacije su skočile za deset odsto na hongkonškoj berzi.
Londonska berza metala zabeležila je sličan skok, pri čemu su cene aluminijuma porasle za 1,8 odsto i dostigle 2.775,50 dolara po toni, što je najbolji pokazatelj od maja 2011. godine, pre nego što su blago pale na 2.749 dolara.
„Prerano je komentarisati uticaj na isporuku boksita jer su vesti sveže. Ali iz kretanja cena aluminijuma na Šangajskoj fjučers berzi danas možete videti da su ljudi zabrinuti“, rekao je trgovac iz Singapura Rojtersu.
Gvineja je jedan od najvećih svetskih proizvođača boksita sa četvrtinom poznatih svetskih rezervi te rude. Aluminijum se široko koristi u proizvodnji komponenti za avione, automobila, kuhinjskog pribora, bačvi za pivo, limenki, folija i drugim gotovim proizvodima srednje do visoke vrednosti. Zvanični podaci o izvozu pokazuju da je Gvineja prošle godine širom sveta isporučila oko 82,4 miliona tona boksita.
„Maj stil global“ procenjuje da se čak jedna trećina kineskog aluminijuma dobija iz boksita izvađenog u Gvineji. Kao ključni globalni proizvodni centar, Kina je i najveći svetski potrošač metala.
Rusija, treća po veličini nacija u svetu po proizvodnji aluminijuma, posle Kine i Indije, takođe je pogođena pučem u Gvineji, pri čemu je ruski aluminijumski gigant Rusal, u vlasništvu milijardera Olega Deripaske, u ponedeljak u Moskvi zabeležio skok cene akcija od 2,5 odsto.
U objavi na Telegramu, Deripaska je izrazio iznenađenje vešću o državnom udaru u Gvineji, sugerišući da bi „situacija mogla ozbiljno uzdrmati tržište aluminijuma“.
Vasilij Sukov, analitičar moskovske investicione firme „Veles kapital“, rekao je za Sputnjik da bi puč u Gvineji mogao izazvati privremeni špekulativni skok cena aluminijuma i Rusala, ali da bi cene na srednji rok trebalo da se stabilizuju. Sukov je naglasio da je Gvineja strateški važna za Rusal, jer iz te zemlje stiže više od polovine boksita kog koristi za proizvodnju aluminijuma.
„Verujemo da je mali pad izvoza boksita iz Gvineje malo verovatan, jer su vlasti zemlje (obe, i stare i nove) zainteresovane za prihod od izvoza. Rusal će moći da nadoknadi pad količine boksita upotrebom imovine u drugim zemlje u slučaju kratkoročnih prekida snabdevanja u Gvineji, dok će rast svetskih cena aluminijuma ići na ruku kompaniji“, objasnio je analitičar.
Zajedno sa Rusijom, rudarski kapital u Gvineji ima i anglo-australijski multinacionalni rudarski gigant Rio Tinto grup i „Anglo gold ašanti ltd“, rudnik zlata iz Južne Afrike. Kineska ulaganja u tu zemlju uključuju i projekte vezane za rudarstvo i infrastrukturu projekta „jedan pojas, jedan put“.
Grupa vojnih oficira koji se nazivaju „Nacionalnim odborom za razvoj“ preuzela je vlast u zemlji u nedelju i privela predsednika Alfu Kondea i proglasila 18 meseci vojne uprave, prenosi Sputnjik internešnal.
Policija u Gvineji  - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
SVET
Državni udar u Gvineji, uhapšen predsednik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala