- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva tražila hitno oslobađanje predsednika Gvineje

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Gvineje Alfa Konde
Predsednik Gvineje Alfa Konde - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Moskva se protivi svim pokušajima protivustavne smene vlasti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije komentarišući situaciju u Gvineji i hapšenje predsednika Gvineje Alfa Kondea.

„Zahtevamo oslobađanje Alfa Kondea i osiguranje njegove bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su izjavili da smatraju da je potrebno da se što pre je moguće situacija u Gvineji vrati u ustavne okvire. Pozivamo sve političke snage Gvineje da se uzdrže od akcija koje mogu isprovocirati dalje nasilje i da se situacija reši putem pregovora, izjavili su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.
U Ministarstvu su saopštili da Rusija preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedila sigurnost ruskih građana u Gvineji.
Ministarstvo je takođe i preporučilo ruskim građanima da ne planiraju putovanje u Gvineju dok se situacija u potpunosti ne stabilizuje.
Mediji su 5. septembra saopštili o pokušaju državnog udara u Gvineji. Pukovnik Mamadi Dumbuja najavio je raspuštanje vlade, ukidanje aktuelnog Ustava i zatvaranje granica. Prema njegovim rečima, predsednika države Alfa Kondea čuva vojska. Konde ima 83 godine i od 2010. godine je na mestu predsednika države.
U martu 2020. godine su na referendumu odobreni amandmani ustava koji su mu omogućili da na mestu predsednika bude još dva mandata. Opozicija je bojkotovala referendum i tokom nereda je poginulo više od 40 ljudi. Pored toga, iako je Gvineja siromašna zemlja, u julu je donet zakon da se predsedniku Kondeu poveća plata što je izazvalo nezadovoljstvo naroda.
Policija u Gvineji  - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
SVET
Državni udar u Gvineji, uhapšen predsednik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala