LNR i DNR formiraju jedinstven ekonomski i carinski prostor

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaZnak na ulazu u Donjeck
Znak na ulazu u Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika nameravaju da formiraju jedinstven ekonomski i carinski prostor, navodi se u tekstu deklaracije međudržavnog samita DNR i LNR održanog u ponedeljak u formatu video-konferencije.
„Strane izražavaju odlučnost da ojačaju i razvijaju ekonomsku saradnju po ključnim bilateralnim pitanjima, pre svega stvaranjem zajedničkog ekonomskog prostora“, navodi se u deklaraciji.
Lider LNR Leonid Pasečnik objasnio je da su usvojeni programi društveno-ekonomskog razvoja republika za period od 2022. do 2024. godine.
„U cilju obezbeđivanja društvenog blagostanja naših građana za stabilizaciju, obnavljanje i modernizaciju privrede regiona, danas su usvojeni važni za stanovnike Donbasa programi društveno-ekonomskog razvoja Donjecke i Luganske Narodne Republike za 2022-2024. godinu“, rekao je Pasečnik.
On je dodao da će vlasti samoproglašene Luganske i Donjecke Narodne Republike sinhronizovati civilno, carinsko i poresko zakonodavstvo za rad u jedinstvenom ekonomskom i carinskom prostoru.
„Trenutno se privodi kraju sinhronizacija civilnog, carinskog i poreskog zakonodavstva republika. Jedinstvenim ekonomskim i carinskim prostorom ukloniće se ograničenja kretanja građana, proizvoda i finansija između republika, što će postati zalog za ubrzanje njihovog razvoja“, rekao je Pasečnik.
Lider LNR je objasnio da su vlasti republika već razvile i pripremile za odobravanje sve potrebne odluke koje sadrže konkretne mehanizme i pakete mera za realizaciju programa za razvoj.
„Tako je za najskorije vreme planirano potpisivanje prvog značajnog sporazuma – Ugovora o jedinstvenom carinskom prostoru“, dodao je Pasečnik.
U aprilu 2014. godine ukrajinske vlasti pokrenule su vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa, a koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu u februaru 2014. godine. O rešavanju situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, na sastancima minske kontakt grupe, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta kojima se regulišu koraci za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između strana u sukobu nastavlja se razmena vatre.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala