- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zverstva japanskih militarista – krvavi trag u istoriji čovečanstva

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatija Sergej Lavrov izjavio je na međunarodnom naučno-praktičnom forumu „Suđenja za ratne zločine u Habarovsku: istorijske lekcije i savremeni izazovi“ da je važno da sadašnje i buduće generacije pamte zverstva japanskih militarista tokom Drugog svetskog rata.
„Vaš forum je posvećen suđenju održanom u decembru 1949. godine u Habarovsku nad grupom japanskih vojnika koji su odgovorni za pravljenje hemijskog i biološkog oružja, kao i za njegovog testiranja na živim ljudima. Arhivski materijali predstavljeni na izložbi jasno govore o ulozi Ministarstva spoljnih poslova naše zemlje u organizaciji suđenja u Habarovsku“, rekao je Lavrov u obraćanju učesnicima foruma.
Prema njegovim rečima, „ruske diplomate su ubedljivo objasnile savezničkim silama razloge zbog kojih je taj sud bio neophodan“.
„Glavni razlog je taj što zločini odreda 731 i drugih borbenih jedinica japanske vojske, koji su učestvovali u nehumanim eksperimentima nad ratnim zarobljenicima, nisu dovoljno zastupljeni u materijalima Tokijskog procesa iz 1946-1948. godine“, dodao je ministar spoljnih poslova Rusije.
S tim u vezi, Lavrov kaže da je suđenje u Habarovsku najvažniji dodatak procesu u Tokiju, budući da je po prvi put posvedočio o užasima upotrebe biološkog oružja i svetu saopštio o toj strašnoj strani militarističkog Japana.
„Presuda koju je doneo sud dala je objektivnu ocenu počinjenih zločina. Važno je da se i sadašnja i buduće generacije sećaju zverstava japanskih militarista, koji su ostavili krvavi trag u istoriji čovečanstva. Nemamo moralno pravo da zaboravimo to“, naglasio je diplomata.
Forum je otvoren danas u Habarovsku. Posvećen je Habarovskom procesu iz 1949. godine, kojim je pravno okončan Drugi svetski rat, a takođe je posvećen 75. godišnjici Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok (Tokijski sud), koji se odvijao 1946-1948. godine. Forum je podržao Predsednički fond za donacije. Jedan od organizatora je RIA Novosti.
Upravo se tokom suđenja u Habarovsku saznalo za zlokobne planove militarističkog Japana kao saveznika Nemačke u ratu protiv SSSR -a. Tamo je svet prvi put saznao o pripremi biološkog rata, koji je sprečen brzim napretkom Crvene armije tokom dalekoistočne kampanje u avgustu 1945. godine.
Bitka za Okinavu 1945. godine - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
RUSIJA
Rusija: Japanci koristili kugu kao biološko oružje u Drugom svetskom ratu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala