- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Grandiozna ideja: Stvaranje velikih ruskih gradova i novi put koji spaja Evropu i Aziju

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Sibir
Pogled na Sibir - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Ruski ministar Sergej Šojgu pokrenuo je ideju o izgradnji „Kedrovog puta“ koji bi povezao Evropu i Kinu, a koji bi mogao da bude alternativa Sueckom kanalu i „Novom putu svile“. Taj transportni koridor obezbediće jeftiniji i brži prevoz roba između dva kontinenta, a povezan je i sa pokretanjem duboke proizvodnje sirovina u Sibiru.
Komentarišući Šojguov predlog, ruski politikolog Marat Baširov objašnjava da je Šojguova glavna ideja stvaranje nekoliko velikih gradova sa populacijom do milion ljudi.

„Tema ’Kedrovog puta‘ se ne može odvojiti od inicijative ministra Šojgua koji se tiče izgradnje novih gradova u Sibiru i koji će imati od 300 hiljada do milion stanovnika. On pokreće pitanje dublje prerade sirovina koje se vade u Sibiru, a posebno, na primer, drveta ili aluminijuma, ili čak recikliranja plastike koju ljudi bacaju, a od koje se pravi ambalaža. Dakle, kada on govori o stvaranju tako velikih klastera za duboku preradu, on s pravom ističe, na primer, da je cena tone aluminijuma jedna, a cena aviona koji se proizvodi od tog aluminijuma druga i to hiljadu puta viša. Shodno tome, na teritoriji Rusije se na taj način stvara potpuno nova proizvodnja, a to znači i otvaranje novih radnih mesta“, kaže za Sputnjik Baširov.

Pored ekonomske isplativosti, smatra ekspert, ovaj koridor će pozitivno uticati na bezbednost tranzitne rute, koja neće biti podložna nestabilnosti iz zemalja Centralne Azije zbog događaja kao što su oni u Avganistanu.

„Kedrov put“ — efikasan i bezbedan

Šojgu je, iznoseći ideju o stvaranju „Kedrovog puta“, obrazložio da se potreba za takvim transportnim koridorom, pre svega efikasnim i bezbednim, pojavila posle nedavnih događaja povezanih sa blokiranjem Sueckog kanala i piratskih napada, kao i zbog trenutne situacije u Avganistanu.
Otvaranje „Kedrovog puta“ je, kako je naglasio, važno za međunarodne saobraćajne tokove, a za Rusiju je takođe od velikog značaja i kao prilika za integraciju u globalne proizvodne lance između Evrope i Azijsko-pacifičkog regiona.
Duž transportnih koridora kako u Sibiru, tako i u drugim regionima potrebno je stvoriti proizvodne i logističke centre koji bi trebalo da obezbede uslove za razvoj prerađivačke industrije, koja će snabdevati svojim proizvodima zemlju, a takođe će biti namenjeni i za izvoz.
Šojgu je naglasio da su u Sibiru „transport i logistika“ izuzetno važno pitanje i za ljude i za robne tokove, a centri ili klasteri, zajedno sa „Kedrovim putem“, stvoriće mogućnost za prevoz materijala i komponenti između učesnika u proizvodnim lancima. U okviru ovog projekta, smatra ministar, potrebno je modernizovati Transsibirsku železnicu, moraju se pojaviti novi mostovi, tuneli, glavni i sporedni putevi, što projekat čini složenim, ali veoma važnim.

„Ti industrijski klasteri moraju biti povezani određenom transportnom infrastrukturom, a ta industrijska transportna infrastruktura mora biti povezana sa postojećim međunarodnim transportnim koridorima. On ga naziva ‘Kedrov put’, ali zapravo je to deo sistema koji mnogi nazivaju, na primer, ‘Put svile’ i deo te arktičke rute, takozvanog ‘Severnog morskog puta’ koji Rusija stvara na Arktiku. Stoga je to prelepo ime, ali je u stvari diverzifikacija transportnih koridora koji idu kroz teritoriju Rusije, od jugoistočne Azije do Evrope“, objašnjava Baširov.

Transportni koridor isplativ za Rusiju, Kinu i Evropu

Ekspert dodaje da će se stvaranjem „Kedrovog puta“ povećati obim saobraćaja koji ide preko teritorije Rusije, počevši od Arktika, pa do već postojećih ruta koje idu iz jugoistočne Azije i Kine… Pored toga što će Rusija time dobiti veću diverzifikaciju u pogledu transporta ruskih roba, ta „transportna ekonomija“ će doneti i tantijeme, indirektna plaćanja za transport strane robe.
Od tog transportnog puta korist će imati i Kina i evropske zemlje koje budu koristile tu rutu.

„Ovo je zagarantovan prevoz roba po kraćoj ruti i po nižoj ceni. Trenutno glavni morski transportni koridor ide iz Jugoistočne Azije kroz Tihi i Indijski okean, pa kroz Suecki kanal ili veoma skup put oko Južne Afrike, tj. u regionu Južnoafričke Republike. Tu se okreće i ide prema zapadnim delovima Afrike. To je veoma dug put. Osim toga što je to skupo, Suecki kanal je preopterećen i ima svoje rizike, a Severni morski put ili mešoviti put koji podrazumeva kombinaciju morskog, železničkog ili rečnog prevoza je mnogo jeftiniji i pouzdaniji, a jeftinija su i osiguranja koja se plaćaju. Shodno tome, ‘Kedrov put’ je koristan za one kompanije koje prevoze robu iz Evrope u Jugoistočnu Aziju ili obrnuto“, pojasnio je Baširov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala