- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hoće li Milo biti opozvan

© Foto : YouTube/Skupština Crne Gore / Snimak sa ekranaSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Događaji na Cetinju i protesti protiv ustoličenja mitropolita Joanikija još jednom su potvrdili da je inicijativa Socijalističke narodne partije za opoziv predsjednika Mila Đukanovića pokrenuta u pravo vrijeme, ističe predsednik te partije Vladimir Joković. Podržaćemo tu inicijativu, kaže za Sputnjik Momo Koprivica, poslanik Demokrata.
Očigledno je da su događaji na Cetinju tokom vikenda još više aktualizovali našu inicijativu, pogotovo poslednja izjava Mila Đukanovića, nakon ustoličenja mitropolita Joankija u tron Svetog Petra Cetinjskog, koju ne treba ni komentarisati, i pokazali da je naša inicijativa i legalna, i legitimna i vjerujem da će je u Skupštini podržati svi poslanici većine, rekao je Joković za Sputnjik.

Argumenti za opoziv Đukanovića

On napominje da je Đukanović svojim izjavama više puta kršio Ustav Crne Gore jer je pozivao na sprečavanje izražavanja vjerskih osjećanja, što je garantovano vrhovnim pravnim aktom. Đukanović je podsticao i da se spriječi vjerski obred ustoličenja mitropolita koji se vjekovima održava, dodaje Joković.
„ Mi ćemo prvo obezbijediti 25 potpisa poslanika da se u Skupštini raspravlja o opozivu Đukanovića. Kada predamo tu inicijativu Skupština treba da zakaže sednicu za 15 dana, ali možda će to biti i na nekom redovnom zasijedanju - dogovorićemo se sa kolegama iz skupštinske većine. Vjerujem da će skupštinska većina izglasati inicijativu i onda ćemo je uputiti Ustavnom sudu da oni ocijene da li je predsjednik povriedio Ustav, a jeste. Ako njihova odluka bude pozitivna, mi ćemo izglasati nepovjerenje Đukanovbiću“, kaže Joković.
On ističe da su svjesni da je od sedam sudija, koliko treba da ih je Ustavnom sudu, sada je petoro jer je dvoje otišlo u penziju a novi nisu izabrani, a da su za usvajanje inicijative potrebna četiri glasa.

Demokrate će podržati inicijativu

Poslanik Demokrata Momo Koprivica danas je Sputnjiku potvrdili da će podržati inicijativu za smjenu predsjednika Mila Đukanovića.
Iz te partije su ranije saopštili da je podrška inicijativi Socijalističke narodne partije za pokretanje postupka opoziva predsjednika države Đukanovića najmanji problem, ali je, kako su dodali, „pitanje kakav će biti ishod te inicijative pred Ustavnim sudom, koji je, čast izuzecima, politički obojen u korist Demokratske partije socijalista”.
Procedura opoziva šefa države, prema članu 98 Ustava, predviđa da on odgovara za povredu Ustava, a da postupak za utvrđivanje da li je do toga došlo može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.
”Prema istom članu Ustava, odluku o postojanju ili nepostojanju povrede najvišeg pravnog akta donosi Ustavni sud, a Skupština predsjednika može razriješiti samo kad taj sud utvrdi da je predsjednik povrijedio Ustav”, ističu iz Demokrata.

Šta piše u predlogu SNP-a

Da podsjetimo, SNP je 4. septembra poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, “Mir je naša nacija”, Pokretu za promjene, "Crno na bijelo" i nezavisnom poslaniku Marku Milačiću dostavila inicijativu za opoziv predsjednika države, u kojoj navodi da "postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština pokrene postupak za razrješenje".
U "Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav" podsjeća se da je Đukanović 28. avgusta izjavio da nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju i:
"Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države", rekao je tada Đukanović.
"Ovakvim postupanjem Predsjednik Crne Gore je izvršio grubu povredu člana 14 Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova", navode u SNP-u.
Izjavom kako se nada da 5. septembra neće morati da bude na Cetinju, predsjednik je, piše u inicijativi, prekoračio ustavna ovlašćenja.
"Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podjelu građana na one koji podržavaju i one koji ne podržavaju ustoličenje... Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita... i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povrijedio Ustav. Najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju... predsjednik je ličnim primjerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja vjerskih obreda SPC. Ovo je samo jedan od primjera koji karakterišu dugogodišnju praksu da predsjednik kroz podjelu, izazivanje mržnje, prijetnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuvjerske odnose unutar države”, poručuju iz SNP-a.
Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je 4. septembra, kada su demonstarnti već zatvorili prilaze Cetinju, predsjednika države Mila Đukanovića da "ako već ne želi svojom voljom", onda u skladu sa svojom Ustavnom obavezom zaštite poretka, da javno i jasno doprinese miru.
Ministarka odbrane Olivera Injac, saopštila je da Đukanovićeva izjava data 3. septembra, pred same događaje na Cetinju, nedvosmisleno dovodi u sumnju njegovo zalaganje za implementaciju zaključaka Savjeta za odbranu i bezbjednost, kojima su svi društveno-politički akteri pozvani na mir, suzdržanost, toleranciju i razumijevanje, te poštovanje ljudskih prava i vjerskih sloboda, Ustava i zakona.
Đukanovićeve poruke se, prema njenim riječima, ne mogu razumjetii kao težnja za smirivanjem tenzija i društvene radikalizacije u državi.
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Mediji: Milo pobegao sa Cetinja
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Sramno obraćanje Mila Đukanovića - samo nije rekao zašto je patrijarh morao helikopterom na Cetinje
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
RUSIJA
Ruski patrijarh: Srpski patrijarh pokazao „neustrašivost i odlučnost“ na Cetinju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala