- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Gas i struja sve skuplji – hoće li ih biti dovoljno I Energija Sputnjika

Pratite nas
Leto 2021. obeležile su astronomske cene prirodnog gasa i električne energije.
Poskupljenje je uvek povezano za manjkom robe na tržištu ili povećanom potražnjom od uobičajene. Ali, tome što je cena 1.000 kubnih metara gasa na berzama gasa dostigla cenu od 600 evra, a 1MWh na berzama struje cifru od 130 evra na spot tržištu kumovali su i drugi razlozi.
Kod gasa su u tržišne kriterijume prste umešali geopolitički potezi – nastavljena kampanja protivnika ruskog gasa u Evropi i Gaspromovog projekta izgradnje gasovoda Severni tok 2, kojim će, uprkos tome, kako je poručeno iz Moskve, plavi energent poteći pre Nove godine.
Kod električne energije pravu pometnju na tržištu izazvalo je poskupljenje CO2 taksi na više od 60 evra po toni, što za taj iznos poskupljuje 1MWh struje.
Čini se, ipak, da je poskupljenje gasa jače prodrmalo tržište jer je ovaj energent važio za jeftiniji od električne energije i kao alternativa uglju bio prihvatljiviji.
Kod gasa, uoči nastupajuće zime, za potrošače je veliki problem što ovaj energent poskupljuje svida u svetu, a azijsko tržište je, čini se, spremnije da plati više. Uostalom, to se videlo još prošle zime, kada us tankeri koji su plovili ka evropskim LNG terminalima preusmeravani na azijske – jer us tamošnji kupci plaćali više.
O tome šta nas čeka ove zime sa cenama snabdevanjem ovim ključnim energentima u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovarala je sa energetičarom Milošem Zdravkovićem.
Energija Sputnjika 6. 9. 2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala