- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik žestoko odgovorio Izetbegoviću i Komšiću: Sarajevo je očišćeno od Srba, SDA nastala u džamiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik žestoko je odgovorio hrvatskom članu Predsedništva Željku Komšiću i predsedniku SDA Bakiru Izetbegoviću. Komšiću je poručio da Sarajevo nije multietnički grad jer je etnički očišćeno od Srba, a Izetbegoviću da mu je „od babe ostala stranka osnovana u džamiji“
„Sarajevo je etnički očišćeno od Srba i to je učinila politika kojoj je u ratu, ali evo i u miru pripadao i pripada Komšić, a koja je tokom rata na području grada osnovala više od 100 logora za Srbe. Jedan je radio čak i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“, istakao je Dodik za Srnu, prenosi RTRS.
Komentarišući izjavu Komšića da je Sarajevo „multietnički grad", Dodik je kazao da je licemerno da on kao rezervni bošnjački član Predsedništva u obračunu sa Kristijanom Šmitom koristi one kojih u Sarajevu više nema.
„Koliko je Sarajevo otvoreno i slobodarsko govore brojevi koje ne može da negira čak ni građanin Komšić, a brojevi govore o karakteru i namerama politika koje zastupaju muslimani u BiH od 1990. do danas“, naveo je Dodik.
Što se tiče Komšićevih pokušaja da sebi pribavi legitimitet citirajući presude evropskih sudova, Dodik je ocenio da je to jalov posao, jer Ustav poznaje srpskog, hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH.
„Nije srpski, Hrvati kažu nije ni hrvatski, Željko Komšić onda može samo da bude bošnjački član, rezervni dabome, jer su Šefika Džaferovića Bošnjaci javno prihvatili za svog legitimnog predstavnika“, pojasnio je srpski član Predsedništva BiH.
Dodik je izjavio da je Bakir Izetbegović poslednja osoba na svetu koja bi smela da govori o mešanju verskih zajednica u politički život ako se zna da mu je i partija pokojnog babe, koju je nasledio, praktično nastala u džamiji, i da se po džamijama regrutovalo i regrutuje članstvo.
Dodik je naglasio i da se zna da su Bakiru Izetbegoviću džamije i danas govornice sa kojih se šalju partijske i političke poruke i da džamija u BiH određuje pobednika među bošnjačkim političkim telom.
Na pitanje da prokomentariše Izetbegoviću izjavu u kojoj se okomio na Srpsku pravoslavnu crkvu, Dodik je rekao da kvalifikovati SPC kao versku zajednicu koja proizvodi konflikte izraz je otvorenog neprijateljstva prema pravoslavnim hrišćanima najpre u BiH, a onda i šire.
„Ako postoji verska zajednica sa čije adrese se ovde pozivalo na mir i suživot to je SPC, koja svoju hrišćansku misiju provodi na jedan društveno poželjan način, ne ugrožavajući bilo koga. U BiH se najčešće dizala buka zbog stavova Islamske verske zajednice, a nikada stavova SPC. Jasno je i na čijoj adresi stanuje netolerancija“, naglasio je Dodik.
Srpski član Predsedništva BiH je ukazao da napadom na SPC Izetbegović nastavlja i da se dodvorava biračima ne bi li vratio poljuljano poverenje i uticaj među muslimanima, prenosi RTRS.
Željko Komšić - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
REGION
Komšićev plan – najgore i najgrublje kršenje Ustava BiH do sada
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Haos na Cetinju, veličanstven skup u Podgorici: Na redu je ustoličenje mitropolita Joanikija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala