- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Budi e-Srbin“: Originalna kampanja kojom se građani pozivaju na popis u Hrvatskoj /video/

© Foto : Srpsko narodno vijeće/JutjubKampanja SNV za popis u Hrvatskoj
Kampanja SNV za popis u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Srpsko narodno veće izbacilo je spot za medijsku kampanju „Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin“ kojom pozivaju svoje sunarodnike da se uključe u popis stanovništva na internetu.
Spot pokazuje muškarca prezimena Srbljanović kako spušta roletne i zamračuje stan, osluškuje susede, stavlja masku, i pre nego da otvori stranicu na Internetu, pušta i pojačava muziku, a zatim upisuje da je po narodnosti Srbin.
Nakon što obavi popisivanje, začuje zvono na vratima. Ispred ga dočeka sused koji mu kaže: „Hej, Srbine, ajde molim te stišaj to malo, dete mi spava“.

„Ove godine na popisu stanovništva možeš da se popišeš onlajn i da se izjasniš koje si narodnosti, a da niko to ne sazna“, poručuju u spotu.

U Hrvatskoj 13. septembra počinje dugo očekivani popis stanovništva. Na teren kreće 8.000 popisivača i više od 1.100 kontrolora, a novost je i da oni koji odbiju popisivanje mogu biti kažnjeni s dve do pet hiljada kuna.
„Ta inicijativa je važna jer su se u nju uključile sve relevantne srpske organizacije koje su željele pokrenuti jednu afirmativnu kampanju da se građani Hrvatske na predstojećem popisu izjasne onako kako to Ustav i garantira, dakle svoju nacionalnu i vjersku pripadnost“, rekao je potpredsednik vlade Boris Milošević o kampanji „Budi e-Srbin“.
„Reakcije su uglavnom pozitivne i nadam se da će tako i ostati. Naravno, biće i onih negativnih, ali to jednostavno treba ukalkulisati. Vrlo važno je da je ta kampanja afirmativna, nije usmerena protiv nikoga, samo poziva pripadnike srpske zajednice da se slobodno izjasne i verujem da će i druge zajednice krenuti sa sličnom kampanjom", dodao je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala