- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Berlin ponovo našao „ruski trag“: Pljušte optužbe za hakerske napade uoči izbora za Bundestag

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Nemačka je pozvala Rusiju da ograniči delovanje hakera uoči izbora za Bundestag, saopštila je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Zase, pozivajući se na „pouzdane informacije“ o tome da iza slanja fišing poruka političarima u Nemačkoj navodno stoji upravo ruska strana.

„U Nemačkoj je, uoči saveznih izbora, pokušano da se pristupi poverljivim podacima o poslanidžima Bundestaga i regionalnih parlamenata pomoću fišing poruka, s ciljem krađe ličnih podataka. Ti napadi mogu da posluže kao priprema za operacije za vršenje uticaja, kao što su na primer dezinformacione kampanje u vezi sa izborima za Bundestag. Vlada raspolaže pouzdanim informacijama prema kojima iza aktivnosti 'Ghostwriter' (prema podacima američke kompanije u sferi sajber bezbednosti ' FireEye' grupa hakera koja je povezana sa Rusijom) mogu biti hakeri ruske države i konkretno vojne obaveštajne službe GRU“, izjavila je Zase.

Međutim, ona nije navela nikakve detalje o tome kako je pomenuta hakerska grupa povezana sa ruskim zvaničnim strukturama i ko je bio na meti tih sajber napada.
Kako je dodala, nemačka vlada smatra taj „neprihvatljivi pristup pretnjom po bezbednost Nemačke i demokratski proces izražavanja volje, a takođe kao veliko breme za bilateralne odnose.
„Vlada Nemačke poziva vladu Rusije da odmah prekine sa tom neprihvatljivom sajber aktivnošću“, poručila je portparolka.
Takođe je dodala da je nemačka strana iznela te zahteve, između ostalog, i tokom zasedanja nemačko-ruske radne grupe za bezbednosnu politiku koja je održana protekle nedelje, 2. i 3. septembra. Zase je izjavila da vlada Nemačke namerava da donese odluku o „daljim merama“ u vezi sa tim.
Nemačka savezna agencija za zaštitu Ustava (BfV - nemačka kontraobaveštajna služba) odbila je da komentariše izjave nemačkog MIP-a o navodnom „ruskom tragu“ u slučajevima slanja fišing poruka uoči izbora 26. septembra.
Podsetimo, prošle sedmice je šef Savezne izborne komisije Georg Til izjavio u Berlinu da za sada nema informacija o mogućim sajber napadima iz Rusije u vezi sa izborima u Nemačkoj, ali da „to ne znači da ih neće biti“.
Izbori za nemački Bundestag održaće se 26. septembra, nakon kojih će biti formirana nova vlada i imenovan novi kancelar koji će zameniti Angelu Merkel.
Ulaz u zgradu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2020
Ambasador Rusije pozvan u nemačko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor o „ruskim hakerima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala