- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bečić: „Evo šta se dešavalo 4. septembra“

Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Na Fejsbuk profilu Aleksa Bečić-Demokrate-Demokratska Crna Gora objavljen je tekst sa naslovom „Evo šta se dešavalo 4. septembra, evo ko je izazvao krizu 28. decembra, evo ko je na sednicama organa partije donosio odluke o izmeštanju ustoličenja, evo ko je donosio odluke na Cetinju da se ustoličenje izmesti“.
„Džaba jeftini i namešteni novinski članci, isprazne i providne kolumne portparola određenih političara i političkih struktura. Istina se ne može sakriti, koliko god da vas žulja. Ako nastavimo čitati ta pisanja narednih dana, verovatno ćemo pročitati da su Demokrate slučajno poslale vanredno saopštenje za javnost pred ponoć u kom su zatražili odgovornost čelnika bezbednosnog sektora ako se ne obezbedi ustoličenje mitropolita u Cetinjskom manastiru, a ne bi nas iznenadilo da pročitamo da su oni koji su, za razliku od premijera, bili protiv ustoličenja na Cetinju i akcije policije, na kraju možda bili u helikopteru, nego ih kamere nisu uhvatile“, piše u saopštenju.
Kako se dodaje, dva su ključna datuma u poslednjih godinu dana, 28. i 29. decembar prošle godine, kada je usvajan Zakon o slobodi veroispovesti, i 4. i 5. septembar ove godine, kada je ustoličen Mitropolit crnogorsko-primorski.
„Prvu krizu 28. decembra nisu izazvale komite koje su bile ispred Skupštine u većem broju nego na Cetinju, nego odluka poslanika URE da ne glasa za Zakon o slobodi veroispovesti, već da tog popodneva podnese ostavku. Nakon toga je usledila neviđena protivustavna opstrukcija Državne izborne komisije i mnogo čega drugog i unutra i ispred Skupštine Crne Gore“, navode Bečićeve Demokrate.
„Opstrukcija opozicije, institucija sistema, dela parlamentarne većine, rešena je hrabrom i mudrom, na Ustavu i zakonu zasnovanom odlukom predsednika Skupštine Alekse Bečića, da pred ponoć nastavi sednicu i da Skupština usvoji Zakon o slobodi veroispovesti“, tvrdi se u tekstu.
Drugi događaj su dešavanja između 4. i 5. septembra, kao i dani pre toga, „koje su pratile aktivnosti Veselina Veljovića, DPS-a, ali i odluke Glavnog odbora GP URA da ustoličenje ne treba da se desi na Cetinju“, piše na Fejsbuk profilu Aleksa Bečić-Demokrate.
„Nećemo govoriti u ime drugih, ali verovatno biće vremena i prilike da Crkva kaže kakva su njihova iskustva iz razgovora sa delovima rukovodstva bezbednosnog sektora 4. septembra oko mogućnosti ustoličenja na Cetinju, a i da premijer, koji je celo vreme bio odlučan, saopšti ko se drugačije od njega odnosio i eventualno odbijao naređenja“, napisano je u statusu.
Podseća da su Demokrate „svesne složenosti situacije, mreže koju su neki perfidno pleli nalik onoj 28. decembra, odlučile da i sada kao i tada negde pred ponoć, pošaljemo oštro javno reagovanje i jasno saopštimo da ukoliko se ne obezbedi poštovanje Ustava i obavljanje ustoličenja u Cetinjskom manastiru, da ćemo tražiti odgovornost rukovodilaca bezbedonosnog sektora koji su za to odgovorni“.
„Epilog vam je dalje poznat. Malo verovatno jeste zbunjeni, jer kao i obično, kad neki vide da je akcija protiv koje su bili završena uspešno, krenu da pripisuju zasluge veće od onih najzaslužnijih. Misle da će galamom i jeftinim naručenim medijskim tekstovima sakriti istinu. Mala je Crna Gora da bi se istina mogla sakriti, a nama je drago što smo tihi, što nismo bučni, ali što smo i 28. decembra i 4. septembra uveče bili mirni, pravovremeni i odlučni, a sve u cilju uspešne finalizacije, poštovanja Ustava i zakona“, navodi se u saopštenju.
Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
REGION
URA odgovorila Demokratama: Kad završite šminkanje Skupštine, čekamo da izvadite glavu iz peska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala