Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vraćaju se letnje temperature: Srpski meteorolog objavio prognozu za prvu polovinu septembra

© Sputnik / Lola ĐorđevićLepo vreme izmamilo Beograđane
Lepo vreme izmamilo Beograđane  - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
Prva polovina septembra biće u znaku stabilnog, suvog i umereno toplog vremena, a temperature oko 30 stepeni očekuju nas oko 11. i 12. septembra, napisao je meteorolog Đorđe Đurić.
Đurić je u prognozi za prvu polovinu septembra, koju je objavio na svom Fejsbuk profilu, naveo da nas u narednih desetak dana očekuje sunčano, stabilno i suvo vreme.
„Danas i u ponedeljak očekuje se nešto više oblaka, jer će se jedan snažan oblačni sistem sa obilnim padavinama premeštati od Tunisa preko Sicilije i juga Italije ka Grčkoj i Makedoniji. Periferni deo ovog oblačnog sistema doneće većem delu Srbije umereno oblačno vreme, tj. preovladavaće visoka cirusna oblačnost, dok će pretežno oblačno vreme biti na jugu Srbije, ponegde uz uslove za slabu i kratkotrajnu kišu“, kaže Đurić.
Ponedeljak i utorak doneće Srbiji nešto niže temperature i maksimalne vrednosti biće od 21 do 25, u Beogradu do 23 stepena, prognozira meteorolog.
„Naše područje i početkom sledeće sedmice biće pod uticajem snažnog anticiklona sa severa Evrope i očekuje se vazdušni pritisak znatno iznad normale, što će uslovljavati stabilno i suvo vreme, ali i strujanje nešto svežije vazdušne mase sa severoistoka, pa će temperature u ponedeljak i u utorak biti malo ispod prosečnih vrednosti. U drugoj polovini sledeće sedmice iznad Atlantskog okeana očekuje se česta aktivnost ciklona. Ciklonska aktivnost uslovljavaće da iznad većeg dela Evrope budu izražena jugozapadna visinska strujanja, naročito iznad zapadne i jugozapadne Evrope, a greben će se prostirati od severa Afrike preko jugozapadne Evrope i zapadnog Mediterana preko Alpa sve do centralne Evrope, a jednim delom i preko našeg područja“, dodaje Đurić.
Na tom području Evrope očekuju se prave letnje temperature, jer će vazduh sa severa Afrike doneti temperature i do 30 stepeni, a najtoplije će biti na području od Španije preko Francuske do zemalja Beneluksa do Engleske i Nemačke, prognozira on.
„Od sredine sledeće sedmice i Srbija i naše područje biće pod uticajem južnog strujanja, uz porast maksimalnih temperatura. U sredu, četvrtak i petak u Srbiji se očekuju sveža, ponegde i maglovita jutra, a tokom dana sunčano i toplo. Minimalna jutarnja temperatura biće od 6 do 14, a maksimalna dnevna od 24 do 28 stepeni, u Beogradu do 27. Prema trenutnim prognozama postoji mogućnost da narednog vikenda bude još toplije, a sve zbog priliva još toplije vazdušne mase sa zapada i jugozapada, pa da oko 11. i 12. septembra temperature budu i oko 30 stepeni, ponegde čak i koji stepen više“, podvlači meteorolog.
Kalemegdan - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
DRUŠTVO
Kakvo nas vreme očekuje u septembru
Pustinja u Južnoj Americi - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
SVET
Veliki mehur se formirao u Tihom okeanu i izazvao neviđene suše na suprotnom kraju sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala