- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljski diplomata: Od smoga nećemo umreti, ali od ruskih „Iskandera“ – sasvim moguće

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaRuski raketni sistem „Iskander M“
Ruski raketni sistem „Iskander M“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
Bivši šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je da Rusija predstavlja „smrtonosnu pretnju“ po Evropu. Kako kaže, treba se usredsrediti na „prave“ pretnje koje predstavljaju ruski raketni sistemi „Iskander“.
On je u intervjuu za portal „vPolitike“ kritikovao neke evropske kolege koje, po njegovom mišljenju, ne posvećuju pažnju pitanjima bezbednosti.

„Razmišljaju o klimi, novim izvorima energije, o nekoj zelenoj revoluciji. U okviru takvih diskusija uvek podsećam da veliku pretnju za naš deo Evrope ne predstavlja smog, već ruske rakete 'Iskander' koje mogu da padnu na neki od naših gradova. Upravo one mogu da nam donesu smrt, a ne neki mitski smog koji je navodno postao glavna pretnja za nas“, istakao je Vaščikovski.

Istovremeno, bivši ministar spoljnih poslova Poljske izrazio je zabrinutost zbog ruskih vojnih vežbi „Zapad 2021“ koje, kako kaže, podrazumevaju uvežbavanje scenarija odbijanja napada Poljske.
„Rusi su više puta praktikovali takve akcije, a odgovor na tu 'poljsku pretnju' podrazumeva izvođenje nuklearnog napada na Varšavu. To nisu odbrambene vežbe, one su agresivne prirode“, tvrdi diplomata.
Političar je ukazao i na „aktivnost moskovskih agenata“ na teritoriji Evropske unije koji navodno „pokušavaju da skinu rusku temu sa dnevnog reda“. Prema njegovom mišljenju, Moskva nastoji da osigura da EU što manje raspravlja o pitanjima vezanim za Rusiju i da donosi što manje odluka u vezi s njom.
On je takođe pesimističan u pogledu reakcije koju će EU dati nakon završetka i puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“.
„Mislim da evropske institucije neće učiniti ništa. Smatram da će one poslednje odreagovati. Čekaće reakciju onih koji su odgovorni za blagoslov 'Severnog toka 2', odnosno čekaće reakciju gospođe Angele Merkel i američkog predsednika Džoa Bajdena“, ocenio je Vaščikovski.
Njegov zaključak je da bi Evropa trebalo da očuva odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, budući da će Moskva „nastojati da ispipa snagu odnosa zapadnih zemalja“.
Raketni sistem Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2020
Američki mediji: „Iskander“ predstavlja veliki problem kojeg se i NATO plaši
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala