- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Niko nije uradio ništa slično: Italijan leteo avionom kroz dva tunela /video/

CC0 / Pixabay / Tunel
Tunel - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
Profesionalni italijanski trkački pilot Dario Kosta postao je Ginisov rekorder pošto je avionom proleteo kroz dva tunela brzinom od 245 kilometara na čas.
Kosta je upalio svoj specijalno modifikovani avion, u subotu u ranu zoru, u jednom od dva tunela Katalka na turskom severnom auto-putu Marmara, objavio je „Red bul“.
Sa više od dve decenije letačkog iskustva i brojnih dostignuća u kokpitu, 41-godišnji Italijan ima više od 5.000 sati u vazduhu, od čega polovinu radeći razne akrobatske manevre.
Okružen betonskim zidovima, Kosta je poleteo u prigušenom osvetljenju u 6.43 časova po lokalnom vremenu, kada mu je sunce bilo iza leđa da bi imao savršene ambijentalne uslove.
Zbog činjenice da je bio ograničen prostorom odozgo i sa obe strane, Italijan je morao da drži avion tik iznad asfalta istovremeno stabilno leteći i nimalo ne skrećući, jer su zidovi od krila bili udaljeni tek četiri metra.
Let od 2,26 kilometra kroz dva tunela trajao je manje od 44 sekunde.
„Nikada nisam leteo kroz tunel. Niko to do sada nije uradio, tako da sam stalno razmišljao da li će sve proteći po planu“, rekao je Kosta.
On je istakao da je veoma srećan, ali je priznao da mu je laknulo kada se sve završilo.
„Za mene, to je još jedno ostvarenje snova“, dodao je Kosta.
Promene u strujanju vazduha, zajedno sa veoma osetljivim upravljačkim kontrolama letelice,zahtevale su od Koste reakcije brže od 250 milisekundi i fine milimetarske pokrete ruku tokom čitavog leta, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala