- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Vojska EU bi oslabila NATO

CC BY 2.0 / Flickr / 7th Army Training Command / Austrijski, francuski i nemački vojnici na ceremoniji otvaranja vojnih vežbi NATO-a u Nemačkoj
Austrijski, francuski i nemački vojnici na ceremoniji otvaranja vojnih vežbi NATO-a u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
Stvaranje vojske Evropske unije moglo bi da oslabi transatlantski savez i podeli Evropu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
„Pozdravljam veliki doprinos Evrope u oblasti odbrane, ali on ne treba da zameni NATO. Potrebno je održavati vezu između Severne Amerike i Evrope“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za britanski „Telegraf“.
Prema njegovim rečima, svaki pokušaj da se uspostave paralelne strukture, dupliraju strukture komande „oslabile bi naše zajedničke kapacitete da radimo zajedno, jer sa ograničenim resursima moramo da sprečimo dupliranje napora“.
On je istakao da ne samo da bi svaki pokušaj slabljenja veze između Severne Amerike i Evrope oslabio NATO, već bi i podelio Evropu.
Ranije su šef evropske diplomatije Žozep Borelj i predsedavajući vojnog komiteta Evropske unije Klaudio Gracijano pozvali na stvaranje snaga za brzo reagovanje od najmanje pet hiljada ljudi unutar te organizacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala