- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije upitao narod da li je Joanikije dostojan i dobio odgovor /video/

© Sputnik / Dejan SimićDoček patrijarha Porfirija u Podgorici
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
„On je saborni čovek, on je Srbin pravoslavni, ali je pored toga i hrišćanin pravoslavni, zato on voli sve narode sveta i sve ljude sveta. On je dostojan“, poručio je patrijarh Porfirije besedeći ispred hrama u Podgorici dok je narod uzvikivao „Dostojan“i „Vladiko, sokole“.
On je poručio je da smo, bez obzira na sve razlike, u Crkvi svi jedno i pozvao i apelovao na sve krštene duše u ovoj mitropoliji da stanu iza ovog izabranog mitropolita Joanikija.
„I već kao da čujem neki nemušti eho koji hoće da kaže on nije izabran ovde, a ja zajedno sa vama kažem – izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona Pravoslavne crkve onako kako se to radilo kroz svu istoriju od 12 apostola pa preko sedamdesetorice koji su izabrani posle njih do naših dana“, čulo se sa govornice ispred hrama.
„Nikakva druga potvrda jednom arihijereju nije potrebna do izbora od sabora, ali ako nekom treba potvrda za izbor mitropolita novog, ja vas ovde sabrane pitam i očekujem jasan i jedinstven neponovljiv i glasan odgovor: „Da li je dostojan vladika Joanikije da sedne na tron Svetog Petra Cetinjskog? Da li je dostojan? Da li je dostojan vladika Joanikije za mitropolita crnogorsko-primorskog?“, upitao je patrijarh na šta je prisutni na platou ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici odgovorili „Dostojan“.
„Mi, kao pravoslavni hrišćani, znamo da smo bez obzira na to kako ko sebe doživljava i oseća, kako se izražava i kako vidi sebe, po nacionalnom određenju, na to koju ideologiju sledi, koji politički pogled na svet ima i kojoj stranci pripada, bez obzira na bilo koje i kakve razlike – u crkvi svi smo jedno", rekao je patrijarh.

Porfirije je poručio da je Crkva jedinstveni krov i prostor za sve

„Krov pod kojim nas, kada pristupimo svetoj čaši, sveštenik ne pita koje smo nacije, ko nam je otac, majka, za koga glasamo, gde radimo. Ne, mi prosvećeni molitvama Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, znamo da je za Boga najmanje bitno kako i na koji način sebe doživljavamo ukoliko smo Hristovi“, rekao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici da je današnji dan veliki praznik i velika radost za SPC, koju smo, kako je rekao, spremni da kao pravoslavni hrišćani podelimo sa svima – braćom i sestrama rimokatolicama, sa decom Avramovom, sa braćom Jevrejima i braćom muslimanima sa kojima smo isto tako isprepletani širom Balkana i u Crnoj Gori.
„Svima njima pružamo ruku bratstva i sa njima delimo našu radost delimo, njima širio svoje srce“, poručio je patrijarh velikom broju građana okupljenim ispred podgoričkog hrama tokom njegove prve posete Crnoj Gori otkada je na toj dužnosti.
Patrijarh je rekao da SPC čezne i želi iz svega srca i dubine svoje duše da u miru i ljubavi Hristovoj, kako je kazao, zagrlimo ovu našu braću ovde u Crnoj Gori, koja su nam najbliža, koja su na najrođenija, a koja danas nas ovde sabrane na ovom skupu ne prepoznaju ili ne priznaju za braću i nazivaju nas najpogrdnijim imenima.
„Mi tu našu braću grlimo čitavim svojim srcem, čitavim svojim bićem i molimo se da koliko god ne bili dobre volje prema nama da ih Gospod odobrovolji, ali i nas i naša srca da proširi do nebesa, da u ta naša srca oni imaju ulaze a da iz njih nikad nemaju nijedan izlaz“, rekao je patrijarh tokom svog govora.
Obraćajući se prisutnima sa „draga braćo i sestre“ i „veličanstveni sabore“, patrijarh je rekao da bi „danas i ovde najradije sve vas kao i sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce, zaključao i zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio bi se molitvama svetog Vasilija Ostroškog, a onda bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo, kojim rečima da opštimo jedni sa drugima“.

„Najradije bih se ćutke spustio u kriptu u kojoj su sveže kosti i telo velikog arhipastira opustošene mrtve Crne Gore, u kriptu u kojoj se nalazi telo našeg i vašeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija“, poručio je.

Poželeo je, ističe, da tamo, u kripti, ćutke čuju šta ima da im poruči, jer i ako je „u našoj blizini imao nedoumice, u Hristovoj blizini ih zasigurno nema, jer mir Hristov je jedan prirodan i normalan, zdrav i ispravan za živote svih nas zajedno“.
Patrijarh srpski je naglasio da Crkva ne postoji zbog toga da bi rešavala ekonomske, sociološke, državne i druge probleme već postoji „da bismo mi došli u nju i da bismo tu mogli da naslutimo onu tajnu za kojom čeznemo, a to je život večni“.
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Haos na Cetinju, veličanstven skup u Podgorici: Na redu je ustoličenje mitropolita Joanikija /video/
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
REGION
„Oj Kosovo, Kosovo...“: Velika kolona građana uz pesmu prilazi Hramu u Podgorici /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala