- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Srbiju stigle supstance za proizvodnju kineske vakcine

© Tanjug / JAROSLAV PAPKineska vakcina
Kineska vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Sirovina za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji stigla je u Beograd, a do oktobra će „Hemofarm“ proizvoditi vakcinu za proces testiranja, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Lončar, koji je na aerodromu „Nikola Tesla“ supstance dočekao sa ambasadorkom Kine u Čen Bo, rekao je da će se u Srbiji proizvoditi ista vakcina kao u Kini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja stigli su u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.
„Odmah nakon testiranja počinje i punjenje vakcine što će biti u oktobru. Plan je da se napuni oko šest miliona doza vakcina do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije a ako bude višak i za izvoz u region“, naveo je Lončar.
Kako je najavio, 9. septembra će biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju tih vakcina u Srbiji.
„Rok za završetak izgradnje fabrike je prvi kvartal sledeće godine, a proizvodiće se oko tri miliona doza vakcina mesečno. Nemamo naznake da će se korona uskoro zaustaviti sve više ukazuje na to da ćemo morati da živimo sa koronom i da ćemo morati sa našim partnerima da pronađemo način da taj izazov prevaziđemo, a ono što je za sad jedino sigurno da pomaže to su vakcine i to je vakcinacija“, istakao je Lončar.
Ministar zdravlja je ukazao na to da je Srbija spremna da nastavi borbu protiv pandemije, dodajući da se nada da će građani pomoći u toj borbi i odazvati se na vakcinaciju.
„Ovo je realizacija sporazuma predsednika Aleksandra Vučića i kineskih partnera kao i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po kom je 12. jula potpisan Memorandum o razumevanju u proizvodnji vakcine kineskog proizvođača ‘Sinofarm’ u Srbiji“, rekao je ministar Lončar.
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo poručila je da je srećna što je saradnja dveju zemalja dostigla novi nivo time što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi kinesku vakcinu i podsetila da je naša zemlja takođe prva u Evropi počela i sa primenom te vakcine, preneo je Tanjug.
„Kina je je jedna od najuspešnijih zemalja u suzbijanju virusa a vakcina je najvažnije oružje u toj borbi. U Kini je do sada dato više od dve milijarde doza vakcina, istovremeno Kina je ponudila za izvoz više 800 miliona doza za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija. Nadam se da će kineska vakcina i dalje pomagati u suzbijanju virusa korona u Srbiji“, rekla je Čen Bo.
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Šekler: Srbiji potrebno istraživanje kombinacije ruske i kineske vakcine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala