- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sve je potvrđeno: Zaharova otkrila čije ambasade finansiraju Navaljnog

© Sputnik / Ramilj Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Amerike u Moskvi
Ambasada Amerike u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Informacije da ruskog blogera Alekseja Navaljnog finansiraju strane ambasade u Rusiji potvrđene su, a najviše donacija je išlo preko diplomatskih predstavništava SAD i Nemačke, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na Telegramu.

„Pročitala sam informacije o tome da je među onima koji su sponzorisali projekte Navaljnog na desetine službenika stranih ambasada u Rusiji. Odlučila sam da razjasnim da li su to lažne vesti. Ispostavilo se da nisu. Sve je potvrđeno. Šema je sledeća: strane ambasade u Rusiji zapošljavale su ruske državljane, isplaćivale im novac, a oni su zatim prebacivali ta sredstva odgovarajućim strukturama. Pogađajte preko čijih ambasada je išla većina tih donacija? Tačno, preko diplomatskih misija SAD i Nemačke“, napisala je Zaharova.

Istovremeno je precizirala da su u tome učestvovali i službenici ambasada Kanade, Francuske, Španije i drugih zemalja NATO-a.
„Mene, iskreno, zanima nešto drugo. Zamislite kakva bi histerija obuzela zapadni informativni mejnstrim ako bi službenici ruskih diplomatskih misija u inostranstvu prebacivali novac, recimo, republikancima u SAD ili Kataloncima u Španiji? Kuknjavu bi čula cela planeta“, konstatovala je portparolka.
Takođe je podsetila da je na desetine ruskih diplomata proterano iz SAD nakon predsedničkih izbora u toj zemlji 2016. godine zbog nedokazanih optužbi za mešanje u izborni proces.
Strašno je i zamisliti šta bi se dogodilo da su pronašli bar jedan dolar u korist jedne od političkih stranki od, na primer, atašea za kulturu, predstavnika 'Rossotrudničestva' ili dopisnika ruskog medija u SAD“, zaključila je ona.
Portal „Odbor za zaštitu nacionalnih interesa“ objavio je na svom sajtu istragu u kojoj se navodi da projekti Navaljnog dobijaju finansijsku podršku od službenika ambasada stranih država.
Ministarstvo finansija SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
SAD uvele sankcije nekolicini Rusa zbog situacije sa Navaljnim i „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala