- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Japan će praviti svoj „Habl“

CC BY 2.0 / Andrzej Olchawa / Wikipedia / Model Svemirske opservatorije "Spektr UF"
Model Svemirske opservatorije Spektr UF - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Ruska svemirska agencija „Roskosmos“ i Japanska agencija za svemirska istraživanja potpisali su sporazum o izgradnji svemirske opservatorije za ultraljubičasti spektar „Spektr UF“, izjavio je zamenik direktora Instituta za astronomiju Ruske akademije nauka Mihail Sačkov.
„Od 2021. godine Japan je punopravni učesnik u projektu. Potpisan je sporazum između ‘Roskosmosa’ i japanske svemirske agencije o izgradnji spektografa za proučavanje atmosfera egzoplaneta koji će zajednički praviti Japan i (ruski) Institut za astronomiju i Institut za svemirska istraživanja“ rekao je Sačkov za Sputnjik.
U februaru je direktor moskovske kancelarije Japanske agencije Jošio Vada izjavio za Sputnjik da ova agencija razmatra sa „Roskosmosom“ mogućnost proizvodnje za „Sprektr UF“ ultraljubičastog spektrografa za posmatranje egzoplaneta, ali da o tome još nema dogovora.
Astrofizička opservatorija „Spektr UF“ („Svetska svemirska opservatorija – ultraljubičasto zračenje“) namenjena je za posmatranja u regionu ultraljubičastog spektra nedostupnog teleskopima na zemlji. „Spektr UF“ je po svojim mogućnostima sličan američkom svemirskom teleskopu „Habl“. Pomoću ove opservatorije naučnici će proučavati fizičke procese u ranom univerzumu, formiranje zvezda, evoluciju galaksija, procese pada materije u crne rupe, atmosfere planeta i egzoplanete i komete.
Osnovni instrument ovog uređaja – svemirski teleskop sa glavnim ogledalom prečnika 1,7 metara – biće opremljen spektrografima visoke i niske rezolucije i kamerama za izradu visokokvalitetnih slika u ultraljubičastom opsegu. Glavne radove na projektu izvode Rusija i Španija. Španija isporučuje prijemnik za zračenje dalekog ultraljubičastog kanala i set filtera za blok-kamere polja, a takođe, zajedno sa Rusijom, gradi zemaljski naučni kompleks. Osim toga, Japan za teleskop izrađuje ultraljubičasti spektrograf za posmatranje egzoplaneta.
Opservatorija „Spektr UF“ biće lansirana u svemir raketom „Angara A5M“ sa kosmodroma „Vostočni“ posle 2025. godine.
Pročitajte još:
Ruski teleskop potvrdio tezu o postanku univerzuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala