- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predstavnici tradicionalnih verskih zajednica u Crnoj Gori podržali ustoličenje na Cetinju

© Sputnik / Dejan SimićPoslednje pripreme pred ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru
Poslednje pripreme pred ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Predstavnici islamske, rimokatoličke i jevrejske zajednice poručili su, povodom predstojećeg ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, da niko nema pravo da osporava, politizuje ili se meša u čin kakav je ustoličenje jednog verskog poglavara.
Taj stav su izneli u petak na skupu u organizaciji Jevrejske zajednice, povodom Dana jevrejske kulture, čija je tema bila međuverski dijalog.
Pomoćnik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, imam Enes Burdžević, izjavio je povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, da svaka verska zajednica treba da bira svog poglavara.
„Ako smo sekularna država, ja imam veliki animozitet prema pokušaju uplitanja u rad verske zajednice, ako mi je data autonomnost u radu. Zašto bi onda neko dolazio sa normativima koji se mene ne tiču? To je prosto kršenje prava“, ocenio je Burdžović.
Sa njim je saglasan i vrhovni rabin BiH Eliezer Papo koji je istakao da politika nema šta da traži kada je u pitanju organizovanje života bilo koje verske zajednice, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska.
U tom kontekstu, on je podržao ustoličenje tačno onako kako je to plan i odlika Mitropolije crnogorsko-primorska, ocenivši da je čin ustoličenja poglavara veliki dan za svaku versku zajednicu.
Izidir Lukić, zamenik župnika konkatedrale u Podgorici, podsetio je da je i rimokatolička zajednica nedavno imala čin ustoličenja svog poglavara i da u tom pogledu on razume važnost tog događaja za vernike Mitropolije crnogorsko-primorske.
Na ovom događaju učestvovao i je protojerej-stavrofor Gojko Perović, a predstavnici sve četiri konfesije razgovarali su o važnosti međureligijskog dijaloga, razumevanja i prihvatanja jedni drugih.
Oni su se saglasili da je neophodan dijalog, ali ne takav koji bi drugima nametao stav.
„Pred Bogom su svi ljudi i potpuno je prirodno da različito razmišljamo, ali smo upućeni jedni na druge, da se slušamo i zajedno prevazilazimo probleme“, zaključili su sagovornici.
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Haos na Cetinju, veličanstven skup u Podgorici: Na redu je ustoličenje mitropolita Joanikija /video/
Situacija ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
REGION
Na delu napad nezabeležen u Evropi, ali će Crna Gora pokazati svoje pravo lice /video/
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala