- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pokrenuta zvanična inicijativa za smenu Mila Đukanovića

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Socijalistička narodna partija Crne Gore dostavila je poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, „Mir je naša nacija“, Pokretu za promjene, „Crno na bijelo“ i nezavisnom poslaniku Marku Milačiću inicijativu za opoziv crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, smatrajući da postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština pokrene postupak razrešenja.
SNP Crne Gore, u „Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav“, podseća na izjavu Đukanovića od 28. avgusta.
Đukanović je tada rekao da nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju, navodeći da se „nada da neće biti u situaciji da 5. septembra i sam bude na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države“.
„Ovakvim postupanjem Predsednik Crne Gore je izvršio grubu povredu člana 14 Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova“, navode u SNP-u.
Izjavom kako se nada da 5. septembra neće morati da bude na Cetinju, Đukanović je, piše u inicijativi, prekoračio ustavna ovlašćenja, prenele su „Vijesti“.
„Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podelu građana na one koji podržavaju i one koji ne podržavaju ustoličenje... Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita... i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povredio Ustav. Najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju... predsednik je ličnim primerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja verskih obreda SPC. Ovo je samo jedan od primera koji karakterišu dugogodišnju praksu da predsednik kroz podelu, izazivanje mržnje, pretnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuverske odnose unutar države“, poručili su iz SNP-a.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala