https://lat.sputnikportal.rs/20210904/otkrice-naucnika-ako-ne-jedete-ribu-to-moze-biti-stetnije-od-pusenja-1129539871.html
Otkriće naučnika: Ako ne jedete ribu, to može biti štetnije od pušenja
Otkriće naučnika: Ako ne jedete ribu, to može biti štetnije od pušenja
Sputnik Srbija
Otkriće naučnika: Ako ne jedete ribu, to može biti štetnije od pušenja
2021-09-04T21:18+0200
2021-09-04T21:18+0200
2021-09-04T21:18+0200
nauka i tehnologija
nauka
ishrana
riba
pušenje
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/04/1129539362_0:137:1920:1217_1920x0_80_0_0_73fcb422c243ad22cc5b0f1bc6b151ae.jpg
Predviđa se da će pušač od 65 godina pušenjem oduzeti više od četiri godine života, u odnosu na one koji ne puše, a ranija smrt za pet godina preti onima koji ne jedu masnu ribu. Vitalne masne kiseline pohranjene u ulju nekih riba (sardina, skuša, haringa, losos) smatraju se korisnima za srce jer smanjuju krvne ugruške, navodi „Ameriken džurnal of klinikal nutrišn“.Riba produžuje životOmega-3 indeks je sadržaj EPA i DHA u eritrocitima izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina i smatra se odličnim biomarkerom za koronarnu bolest srca i rizik od iznenadne srčane smrti povezane s povišenim holesterolom.
https://lat.sputnikportal.rs/20210902/dve-vezbe-disanja-zbog-kojih-cete-reci-ne-cigarama-1129469884.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/04/1129539362_58:0:1862:1353_1920x0_80_0_0_afb502d840fe4e3f5e7f6047a5bb8868.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka, riba, ishrana, pušenje, nauka, riba, ishrana, pušenje
nauka, riba, ishrana, pušenje, nauka, riba, ishrana, pušenje
Otkriće naučnika: Ako ne jedete ribu, to može biti štetnije od pušenja
Ljudi koji ne jedu dovoljno ribu imaju veću verovatnoću da će umreti ranije od ljudi koji puše.
Predviđa se da će pušač od 65 godina pušenjem oduzeti više od četiri godine života, u odnosu na one koji ne puše, a ranija smrt za pet godina preti onima koji ne jedu masnu ribu. Vitalne masne kiseline pohranjene u ulju nekih riba (sardina, skuša, haringa, losos) smatraju se korisnima za srce jer smanjuju krvne ugruške, navodi „
Ameriken džurnal of klinikal nutrišn“.
„U Japanu, gde je omega-3 indeks veći od osam odsto, očekivani životni vek je oko pet godina duži nego u SAD, gde je omega-3 indeks oko pet odsto. Zato, u praksi, prehrambeni izbori koji povećavaju omega-3 indeks mogu produžiti život. Čini se da su pušenje i omega-3 indeks faktori rizika na koje je najlakše uticati“, kaže dr Majkl Mekbarni sa Univerziteta Gvelf u Kanadi.
Omega-3 indeks je sadržaj EPA i DHA u eritrocitima izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina i smatra se odličnim biomarkerom za koronarnu bolest srca i rizik od iznenadne srčane smrti povezane s povišenim holesterolom.