- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Nesvrstani svet – Sloboda i solidarnost nasuprot gvozdenoj zavesi I Orbita kulture

Orbita kulture 4. 9. 2021.
Pratite nas
Na koji način danas doživljavamo ideje Pokreta nesvrstanih, koji je pre tačno 60 godina održao prvu konferenciju u Beogradu? Zbog čega je ideja solidarnosti, kao jedno od osnovnih načela ovog pokreta, izgubila svoju snagu u vremenu kojim vladaju društvene mreže i virtuelna stvarnost?
Koliko mlade generacije znaju o pokretu koji je šezdesetih godina prošlog veka okupio brojne države sveta, uključujući i Jugoslaviju, u nastojanju da se odupru podeli sveta gvozdenom zavesom na Istočni i Zapadni blok? Na ova i druga pitanja odgovarala nam je Emilija Epštajn, jedna od autorki izložbe „Nesvrstani svet“ koja je, povodom 60. godišnjice održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu priređena u Muzeju afričke umetnosti.
Čime je film „Strahinja Banović“ osvojio evropsku publiku i kritiku za Orbitu kulture otkriva Stefan Arsenijević, reditelj filma koji je osvojio tri zvanične nagrade prestižnog filmskog festivala u Karlovim Varima, uključujući i gran pri za najbolji film.
Povodom predstojećeg koncerta čuvenog Plasida Dominga u Beogradu razgovarali smo s primadonom Radmilom Bakočević, koja je s nama podelila uspomene na zajedničke nastupe s proslavljenim pevačem.
Na koji način muzika utiče na odrastanje i razvoj deteta od najranijeg uzrasta otkrila nam je muzikolog Dušanka Jelenković Vidović, povodom novih izdanja „Kreativnog centra“ – zvučnih knjiga za decu „Slavni kompozitori“ i „Muzika sveta“.
Ko živi u kući od pesama, kako sazidati dom sačinjen od numera Kleptona, Sprinstina, Prislija, Bili Holidej... i koliko veza između muzike i porodice može biti snažna razgovarali smo sa Aleksandrom D. Petrovićem, poznatim i kao Aca Seltik, autorom nedavno objavljene zbirke priča „Kuća od pesama“.
Kako rediteljka Tea Lukač doživljava svoj rodni kraj, mesto Dvor na Uni, iz kojeg je pobegla sa šest godina zbog rata? Njen dokumentarni film „Koreni“, poetska filmska zbirka upečatljivih, duhovitih i potresnih priča meštana ovog malog mesta, okruženog tajanstvenom i moćnom prirodom, premijerno se prikazuje na predstojećem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Beldoks“ koji se od 9. do 16. septembra održava u Beogradu.
Kako je pandemija virusa korone podelila rokenrol zvezde, od Erika Kleptona i Brusa Springstina, do domaćih izvođača koji različito gledaju na održavanje koncerata uz takozvane kovid propusnice, razgovarali smo s teoretičarem kulture Vladimirom Kolarićem.
Emisiju Orbita kulture možete slušati subotom od 10.00 do 12.00 sati na talasima Studija B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala