- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Rudarenje kriptovaluta u Dražinoj kući: Policija podnela izveštaj tužilaštvu

© Wikipedia/Saša ŠljukićSpomenik Draži Mihailoviću i Dražin dom u Ivanjici
Spomenik Draži Mihailoviću i Dražin dom u Ivanjici - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
U osnovno javno tužilaštvo u Čačku stigao je policijski izveštaj o nesvakidašnjem krivičnom delu koje se dogodilo u Ivanjici kada je nekolicina žitelja ovog grada, u spomen-domu Draže Mihailovića postavila elektronsku opremu za rudarenje kriptovalutama.
Tokom ovog „posla“ nelegalno su potrošili oko 55.000 kilovata električne energije vredne oko 20.000 evra.
„Obavljen je uviđaj na licu mesta, aparatura za takozvano rudarenje kriptovaluta bila je priključena na niskonaponsku mrežu preko brojila koje je prethodno odjavljeno i koje nije bilo u funkciji. U ovom trenutku postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično delo protiv imovine, odnosno, reč je o krađi“, rečeno je za Novosti u čačanskom tužilaštvu.
U okviru predistražnog postupka, obavljen je razgovor sa odgovornim licima iz Ravnogorskog pokreta kojem je poveren na korišćenje „Dražin dom“ u samom centru Ivanjice.
Nezvanično, Novosti saznaju da je reč o trojici muškaraca. Oni su u podrumu brvnare postavili elektronsku opremu koja uz pomoć procesne snage računara obavlja „rudarenje kriptovaluta“.
Pretpostavka je, da je oprema bila u funkciji šest-sedam meseci, a kontrolisana je daljinski, uz pomoć rutera. Sada je potrebno utvrditi kada je brojilo nelegalno stavljeno u funkciju i da li svih 55.000 potrošenih kilovata „idu na dušu“ spomenutima.
„Čičin dom“ vlasništvo je Opštine Ivanjica, pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a u Ravnogorskom pokretu koji prostor koristi niko ne želi da daje izjave dok se istraga ne okonča.
Zna se, međutim, da su opštinari u želji da uđu u podrumske prostorije zatekli promenjenu bravu na vratima. Obili su je, a zatim je otkriveno nesvakidašnje krivično delo.
„Uređaji su bili složeni u ormariće i svi su radili punom parom“, rekao je Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika Opštine Ivanjica.
Momčilo Mitrović, predsednik opštine, smatra da je Ivanjici ovim činom naneta ogromna šteta, pre svega moralna, jer je događaj bacio senku na „Nušićijadu“ koja se u tom trenutku održavala u ovom gradu.
Draža Mihajlović - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2020
„Životinjska farma“ – uloga Staljina i Draže Mihailovića u Orvelovom remek-delu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala