- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Lončar: Ne možemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju

© Tanjug / ZORAN ZESTICMinistar zdravlja Zlatibor Lončar
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Očigledno je da nešto moramo da uvedemo kako bismo spasavali ljudske živote, ali iz praktičnih razloga nije moguće uvesti obaveznu vakcinaciju u Srbiji, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Lončar je, na pitanje Tanjuga da li se razmišlja o uvođenju novih mera zbog povećanja broja novoobolelih, rekao da se nada da će brojke uticati na ljude da se vakcinišu.
„Svaki dan je tema koja ne može da mi bude jasna — da li ćemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju i da li ćemo da uvodimo ovo ili ono. Ali, da budemo krajnje praktični, shvatili smo da ne možemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju, jer je nisu ni uvele određene zemlje Evropske Unije i bio bi problem na evropskom sudu, da li u Strazburu ili nekom drugom“, objasnio je Lončar.
On je ponovo apelovao na građane da, kada je o vakcinama reč, veruju samo u ono što struka govori, a ne u „prazne priče“, navodeći da je najveća posledica tih priča to što je dnevno između 15 i 20 umrlih.
Ministar zdravlja je ukazao da su evropske zemlje prešle procenat od 70 odsto vakcinisanih, podsetivši da su sve te zemlje imale problem sa vakcinama, a da je Srbija bila među prvim državama koje su nabavile vakcine.
„Setite se kako smo krenuli i kako je dobro išlo, a onda su nas prestigli i imaju preko 70 odsto vakcinisanih i taj broj raste jer su ljudi shvatili da ovaj problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo i verovatno ćemo morati da se vakcinišemo duži niz meseci u narednom periodu“, rekao je Lončar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala