- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Joanikije: Narod koji se objedinio da brani svetinje i veru, zablistao je pred celom vaseljenom

© Sputnik / Dejan SimićDoček patrijarha Porfirija u Podgorici
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Naš narod, koji se objedinio da brani svoje svetinje, veru, čast, obraz, zablistao je i izašao pred lice cele pravoslavne vaseljene kao narod odan svojoj veri i crkvi, poručio je večeras mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.
Joanikije je to rekao na platou ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, uoči čijeg obraćanja su okupljeni uzvikivali "Ne damo svetinje“.
Mitropolit Joanikije je zahvalio svima prisutnima, ističući da je patrijarh srpski Porfirije prvi put kao novoizabrani patrijarh došao u Crnu Goru da joj donese mir i blagoslov.
„Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cela Srpska pravoslavna crkva i srpski pravoslavni narodi i svi oni koji su u vašoj jurisdikciji objedinjavaju se oko vas“, rekao je mitropolit Joanikije i dodao:
„To nam daje veliku radost i snagu i evo večeras ste ovde, vaša svetosti, povodom našeg ustoličenja kao novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog“.
Mitropolit Joanikije je rekao da se Mitropolija crnogorsko-primorska proslavila svetošću, ali i mnogo čime drugom - književnošću, umetnošću i lepotom svetinja.
„U poslednje vreme naš narod, koji se objedinio da brani svoje svetinje, veru, čast, obraz i pamćenje zablistao je i izašao pred lice cele pravoslavne vaseljene kao narod odan svojoj veri i crkvi“, rekao je Joanikije.
Zato mu je, dodao je, čast da pozdravi patrijarha srpskog Porfirija u ime naroda koji ga i večeras i sutra dočekuje u Crnoj Gori, preneo je Tanjug.
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
REGION
Patrijarh Porfirije upitao narod da li je Joanikije dostojan i dobio odgovor /video/
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Haos na Cetinju, veličanstven skup u Podgorici: Na redu je ustoličenje mitropolita Joanikija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala