- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Incident na slovenačkoj nacionalnoj televiziji: Antivakseri upali u studio

© AFP 2023 / Jure MakovecSlovenački policijac
Slovenački policijac  - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
U zgradi RTV Slovenija dogodio se incident kada su demonstranti koji se protive vakcinaciji upali u studio Informativnog programa. Policija je intervenisala i iz zgrade izbacila dvadesetak demonstranata.
Sve se odigralo u petak uveče, a demonstranti, koji su četiri meseca ispred zgrade Televizije, zahtevali su da u programu iznesu, kako kažu, svoju istinu o virusu korona.
„Nasilnim upadom u prostorije Televizije Slovenija, demonstranti su grubo zloupotrebili pravo na mirni protest. Očekujemo odlučnu akciju nadležnih institucija. Nakon višemesečnog uznemiravanja fizički upad i napad na RTV Slovenija nisu samo napad na našu instituciju, već i na slobodan i nezavisan novinarski rad, što je jedan od temeljnih postulata demokratije“, ističe se u saopštenju RTV Slovenije.
U saopštenju se ističe da svako demokratsko društvo mora da ima nultu toleranciju prema ovakvim incidentima.
„Poštujemo slobodu govora i zahtevamo da svi poštuju našu dužnost prema profesionalnom radu, osnovne civilizacijske norme i osnovno pravo naših zaposlenih na lično dostojanstvo, integritet i bezbednost“, dodaje se u saopštenju.
Generalni direktor RTV Slovenija ocenio je da je u pitanju težak napad na tu medijsku kuću.
„Odmah ćemo pojačati bezbednost kuće kako do sličnih incidenata ne bi došlo. Do danas su protesti bili relativno mirni, iako vrlo ometajući, posebno za novinare u informativnoj emisiji TV Slovenija na prvom spratu. Nadam se da će vlasti više pažnje posvetiti ovom problemu, posebno nakon ovog događaja. Na sreću, povređenih nije bilo“, izjavio je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Vatmu.
Reagovala je i glavna urednica Informativnog programa TV Slovenija, Manica Janežič Ambrožič, navodeći da od maja upozoravaju na stanje ispred zgrade televizije i da demonstranti uznemiravaju zaposlene i goste programa, preneo je RTS.
„Već smo poslali nekoliko prijava policiji. Nadam se da je ovo otrežnjujuće za sve i da će nas zaštititi. Ovo je nedopustiv napad na medije, novinarstvo i demokratiju“, naglasila je ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala