- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki časopis: Tri ruska helikoptera među najopasnijim na svetu

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Ka-52 "Aligator"
Helikopter Ka-52 Aligator - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Američki vojni stručnjaci uvrstili su ruske helikoptere Ka-52, Mi-28NM i Mi-24 u petorku najboljih borbenih helikoptera na svetu, piše časopis „Militari voč“.
Govoreći o karakteristikama izviđačko-jurišnog helikoptera nove generacije Ka-52, stručnjaci su primetili da ga koaksijalni sistem „Aligatora“ čini efikasnijim od stranih konkurenata.
Zahvaljujući njemu moguće je osigurati nečujnost i kompaktnost borbene letelice i povećati korisnu nosivost, pišu autori.
Prema njihovom mišljenju, posebnu vrednost predstavlja teško naoružanje helikoptera.
Ka-52 može da nosi oružje koje nije tipično za jurišni helikopter, uključujući krstareće rakete H-31, kao i rakete ‘Ataka’ i ‘Vihor’ koje mogu da probiju oklop do 950 mm i 1000 mm, respektivno“, naglašavaju analitičari.
U tekstu se ističe da je Rusija jedina zemlja koja proizvodi više od jedne vrste visokokvalitetnih teških jurišnih helikoptera, u koje se ubraja i Mi-28N „Noćni lovac“.
© Sputnik / Kirill KallinikovVыstuplenie pilotažnoй gruppы "Berkut" na vertoletah Mi-28N "Nočnoй ohotnik" na vserossiйskom эtape meždunarodnogo konkursa "Aviadarts-2015" v Rяzanskoй oblasti
Vыstuplenie pilotažnoй gruppы Berkut na vertoletah Mi-28N Nočnoй ohotnik na vserossiйskom эtape meždunarodnogo konkursa Aviadarts-2015 v Rяzanskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Vыstuplenie pilotažnoй gruppы "Berkut" na vertoletah Mi-28N "Nočnoй ohotnik" na vserossiйskom эtape meždunarodnogo konkursa "Aviadarts-2015" v Rяzanskoй oblasti
Napominje se da ovaj helikopte može da nosi do 16 protivtenkovskih raketa ili osamdeset 80-milimetarskih nevođenih raketa, pružajući ogromnu vatrenu moć protiv neprijateljskih oklopnih vozila i pešadije.
Prema svojim letačkim karakteristikama, vatrenoj moći i lakoći održavanja, Mi-28 značajno nadmašuje američkog konkurenta „Apača“ i poznat je po sposobnosti da leti unazad, zaključili su stručnjaci.
Osim toga, kasnije je napravljena poboljšana verzija Mi-28NM, sposobna da nosi rakete vazduh-vazduh sa infracrvenim samonavođenjem R-74M, što mu daje veliku prednost u borbama sa neprijateljskim helikopterima.
U rang-listu je takođe ušao najstrašniji jurišni helikopter iz doba Hladnog rataMi-24, koji se, prema analitičarima, i dalje smatra jednim od najboljih te vrste.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Ka-52 "Aligator"
Helikopter Ka-52 Aligator - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Helikopter Ka-52 "Aligator"
„Modernizovana verzija Mi-24P-1M može da se pohvali radaromAESA, novim modularnim sistemom za direktno infracrveno suprotstavljanje, autopilotom, poboljšanim napajanjem i stanicom za navigaciju i navođenje OPS-24N-1L“, zaključili su autori članka i dodali da letačke karakteristike Mi-24 omogućavaju ovom helikopteru da manevriše veoma blizu zemlje zajedno sa pešadijom i oklopnim vozilima i gađa gradska područja gotovo na nivou ulice.
U petorku najboljih helikoptera ušli su i američki AH-64E „Apač“ i kineski Z-10M.
Pročitajte još:
Rusija modernizovala jedan od najlepših jurišnih helikoptera na svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala