- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Sibiru uskoro niče novi grad ─ Sputnjik

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Vladivostok
Pogled na Vladivostok - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Novi grad Sputnjik sa 300 hiljada stanovnika trebalo bi da se izgradi 30 kilometara od Vladivostoka, odgovarajući sporazum potpisan je na Istočnom ekonomskom forumu.
„Stvaranje novog grada Sputnjika planirano je na teritoriji naprednog društveno-ekonomskog razvoja ‘Nadeždinska’... Površina grada biće 925 hektara. U okviru projekta planirano je da se izgradi 2,8 miliona kvadratnih metara stambenog prostora“, navodi se u saopštenju Ministarstva za razvoj Dalekog istoka Rusije.
Kako je primetio zamenik ministra za razvoj Istoka Gadžimagomed Huseinov, lokacija novog grada biće atraktivna za graditelje.
„Deset minuta do aerodroma, 40 minuta do centra glavnog grada Primorja, 15 minuta do Artjoma. U prvoj fazi računa se do 50 hiljada stanovnika“, precizirao je on.
Kako je izjavio zamenik predsednika državne korporacije i investicione banke „VEB“ koja će učestvovati u izgradnji grada, Artjom Dovlatov, „ključna ideja projekta je da se spreči da stanovništvo napušta regione Dalekog istoka. Gradovi treba da rastu u skladu sa trenutnim potrebama stanovnika sa novim radnim mestima i povoljnom gradskom sredinom. U ovom projektu zajedno sa našim partnerima gledamo na učešće u finansiranju složenog razvoja Sputnjika“.
Ranije je ministar odbrane Sergej Šojgu dao ideju da se u Sibiru izgrade novi gradovi. Prema njegovom mišljenju, to bi trebalo da bude tri do pet velikih naselja koja bi postala ekonomska središta konkretnih industrijskih grana – energetike, prerade drveta ili petrohemije. Predsednik Rusije Vladimir Putin nakon toga je izjavio da ove predloge treba pripremiti i formalizovati.
Istočni ekonomski forum održava se od 2. do 4. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. Njegova glavna tema ove godine su nove mogućnosti za Daleki istok u svetu koji se menja. Generalni medijski partner Foruma je informativna agencija RIA Novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala