- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Lavrov upozorava: Amerika bi mogla i da kidnapuje sportiste

© Foto : Russian Foreign MinistryMinistr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov
Ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, izrazio je bojazan da bi Sjedinjene Američke Države mogle da preduzmu nelegalne aktivnosti prema sportistima za koje smatraju da su pretnja za njih.
Lavrov je, na sastanku sa predstavnicima sportske zajednice Sverdlovskog regiona, naveo da ruske vlasti rade sve kako bi smanjile opasnosti za ruske sportiste.
On je ukazao na „Rodčenkov zakon“ koji je u Americi usvojen prošlog decembra, a koji Americi dozvoljava da sprovede sankcije prema sportistima uvezanim u slučajeve dopinga na međunarodnim takmičenjima gde učestvuju američki sportisti, sponzori i televizije.
Ruski sportisti pod zastavom Olimpijskog komiteta na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Podkast
Ko je „zaštićeni svedok“ ruskog dopinga? /video/
Zakon predviđa kazne do milion dolara, zatvor do deset godina i odštetu „žrtvama“, što je Svetska antidoping agencija okarakterisala kao „unilateralno prenošenje američkog krivičnog zakonika na globalne aktivnosti u vezi sa dopingom“.
„Ne isključujem mogućnost da, kao što Amerikanci kidnapuju one koje smatraju sumnjivim širom sveta i samo ih odvode ilegalno na svoju teritoriju, slične metode mogu da budu iskorišćene za kažnjavanje sportista koji imaju pozitivan doping test, a za koje Amerikanci procene da su im pretnja u međunarodnim takmičenjima“, rekao je Lavrov.
On je naveo da Moskva ne sedi skrštenih ruku.
„Mi preduzimamo sve neophodne mere na međunarodnoj sceni kako bismo omogućili diplomatsku i pravu podršku ruskim sportistima, trenerima i svima uključenima u pripreme našeg nacionalnog tima“, istakao je Lavrov.
Zakonski akt usvojen u decembru prošle godine je od strane ruskog ministra sporta Olega Matjistina okarakterisan kao namera da Amerika preuzme za sebe pravo da bude sudija i najavio da će se Rusija negativno odnositi prema toj nameri.
Zakon je dobio ime po Grigoriju Rodčenkovu, nekadašnjem prvom čoveku ruske laboratorije za kontrolu dopinga koji je uhvaćen u sistemskom dopingu posle čega je prebegao u Ameriku i za sve optužio Rusiju.
Kao rezultat toga, ruski sportisti su pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani dobili zabranu nošenja nacionalnih obeležja na velikim takmičenjima, koja je i dalje na snazi.
Detalj sa šahovske partije - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Nezapamćeni skandal – ruska zastava uklonjena tokom partije?! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala