- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bošnjački potpredsednik RS optužio Srbiju da je remetilački faktor na Balkanu

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Potpredsednik Republike Srpske iz reda Bošnjaka Ramiz Salkić optužio je danas Srbiju da je, kako tvrdi, „ključni remetilački faktor na Balkanu“ i da „njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost“.
„Separatistička politika koju sprovodi Milorad Dodik osmišljena je u najvišim crkvenim, intelektualnim i političkim krugovima u Srbiji. Njihov cilj je da prikažu Bosnu i Hercegovinu, kroz različite opstrukcije i blokade, kao nemoguću i besmislenu zemlju“, tvrdi Salkić, prenela je Fena.
Prema njegovim rečima, „ovo je identična politika onoj iz devedesetih, ali sa drugim pristupom u javnosti“.
„Danas se govori o miru, ali su ciljevi ratni i osvajački baš kao i devedesetih. Srbija, kao zemlja koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da nije sprečila genocid nad Bošnjacima i kaznila počinioce genocida, danas je izvorište negiranja genocida i sigurno utočište osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima“, rekao je Salkić i dodao:
„To pokazuje kakva je bila, kakva je danas orijentacija Srbije i šta možemo očekivati u budućnosti. ’'Srpski svet'‘ kao terminološka zamena za ’veliku Srbiju‘ danas se implementira u ovom entitetu".
Prema saopštenju, prenosi Tanjug, zajednički nastavni planovi i programi, Dan srpske zastave, zakon o ćirilici i jeziku srpskog naroda, iskazan interes da se zajedno obeležava Dan Republike Srpske i Srbije očiti su primeri „mirnodopske agresije, ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti“.
„Građani Bosne i Hercegovine treba da budu svesni toga u situaciji kada je funkcionisanje države ugroženo od separatista i njihovih inostranih mentora“, navodi se u saopštenju, povodom današnje tradicionalne posete Veljači i Srebrenici u organizaciji „Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine“.
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
REGION
Mogu li Vučić, Milanović i Erdogan da smire Bosnu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala