Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ružić: Puštanje tzv. himne sandžačkih Bošnjaka umesto himne "Bože pravde" je skandal

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPrvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić
Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je skandal puštanje tzv. himne sandžačkih Bošnjaka umesto himne ''Bože pravde'' u jednom odeljenju Osnovne škole ''Rifat Burdžović- Tršo'' u Novom Pazaru i najavio da će prosvetna inspekcija utvrditi odgovornost učiteljice i direktora te škole.
Ružić je istakao da ovaj slučaj predstavlja nepoštovanje države i svih njenih simbola i svega što, kako je kazao, država pruža svim njenim građanima i građankama.
''Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora'', naveo je Ružić, saopšteno je iz iz resora prosvete.
Istakao je da država obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.
Ružić je naveo da se u školama u Srbiji nastava u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, da se odobravaju i štampaju udžbenici na jezicima tih manjina, kao i da je kroz poseban predmet - maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta.
''Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Srbija'', naveo je ministar.
Umesto državne himne "Bože, pravde" u OŠ "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru jedna učiteljica đacima je juče, na početku školske godine, puštala tzv. himnu sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj".
Učionica je bila ukrašena balonima sa natpisom "Bosanski jer sam Bošnjak", a deca su pevala sa rukom na srcu.
Učiteljica Adela Karahmetović Melajac pohvalila se time i na društvenim mrežama. O slučaju je obavešteno i Ministarstvo prosvete.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala