- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Do kraja godine uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Uzajamno priznavanje ruskih i stranih vakcina protiv virusa korona desiće se do kraja ove godine, smatra izvršni direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.
„Naravno, uzajamno priznavanje vakcina je pitanje godine i biće vezano sa time da će zemlje shvatiti da ne mogu da zavise od brojnih kompanija ‘big farme’ (velikih farmaceutskih kuća) koje pokušavaju da ograniče druge vakcine“, rekao je Dmitrijev na onlajn maratonu ruskog društva „Znanje“.
Prema rečima direktora Ruskog fonda, u ovom trenutku međusobno priznavanje vakcina protiv virusa korona otežano je zbog pokušaja niza velikih farmaceutskih kompanija „da malo ograniče“ širenje „Sputnjika Ve” (Sputnik V), kako bi same zauzele tržište vakcina.
„Već sam pomenuo da je 70 zemalja registrovalo vakcinu ‘Sputnjik Ve’ i nema apsolutno nikakve sumnje da će u najskorije vreme vakcine biti prihvaćene u različitim zemljama i da će biti uzajamno zamenljive“, dodao je Dmitrijev.
On je podsetio da je ruska vakcina pokazala povećanu efikasnost protiv delta soja virusa korona u poređenju sa preparatom kompanije „Fajzer“. Ranije je objavljeno da je prema podacima Ministarstva zdravlja Rusije efikasnost „Sputnjika Ve“ protiv delta soja 83 odsto, dok je prema istraživanju Klinike „Majo“ efikasnost „Fajzerove“ vakcine samo 42 odsto.
Sredinom jula Dmitrijev je najavio da Ruski fond za direktne investicije očekuje da će ove jeseni Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska agencija za lekove (EMA) priznati „Sputnjik Ve“.
Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je 30. jula da Ministarstvo vodi konsultacije sa Evropskom unijom o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji protiv kovida 19.
Vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana je u 70 zemalja sa ukupnom populacijom od preko četiri milijarde ljudi.
Pročitajte još:
Tvorac ruske vakcine: Posle "Fajzera" primite "Sputnjik lajt"
Treća doza: "Sputnjik lajt" efikasna u kombinaciji sa drugim vakcinama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala