- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Računam na potpuno obnavljanje odnosa sa Ukrajinom

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Ukrajine
Zastave Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin nada se da će se pre ili kasnije odnosi sa Ukrajinom obnoviti u punom obimu.
„Naravno, zaista računam na to, jer smatram da je situacija u kojoj se danas nalazimo apsolutno nenormalna i neprirodna. Pre ili kasnije, a bolje ako se to desi pre, što pre, to bolje, u punom formatu ćemo obnoviti naše odnose sa Ukrajinom“, rekao je Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma odgovarajući na pitanje da li bi predsednik Ukrajine mogao jednog dana da dođe na ekonomski forum u Vladivostoku ili Sankt Peterburgu.
Putin je dodao i da će zavisiti od ukrajinskog naroda da li će to biti Vladimir Zelenski.
„Ako bude izabran predsednik Zelenski i ako na delu, a ne na rečima izgradi svoju realnu politiku za normalizaciju odnosa sa Rusijom, zašto da ne? Naravno, da“, istakao je on.
Predsednik je izrazio žaljenje što se u praksi sve dešava obrnuto. Prema njegovim rečima, više od jedne generacije ukrajinskih političara dolazi na vlast sa sloganima za obnavljanje odnosa sa Rusijom, a zatim „besramno obmanjuje svoje birače i okreće stvarnu politiku u potpuno drugom pravcu“.
„Ovo se dešava pod pritiskom ekstremnih nacionalista. Utisak je da izabrani lideri nakon što dođu na visoke funkcije počinju da se plaše upravo ovog dela ukrajinskog društva i čine sve kako bi zadovoljili svoje ambicije“, objasnio je Putin.
Narod Ukrajine bi trebalo sam da oceni izabrane lidere zemlje, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, uveren je ruski predsednik.
„Ukrajinski narod treba da utvrdi nivo, kvalitet i rezultat rada onih ljudi za koje je glasao“, konstatovao je on.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala