- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Nemamo nameru da ograničavamo korišćenje Severnog morskog puta

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku
Predsednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nema plan da ograničava druge države da koriste Severni morski put.

„Mi pratimo procese u drugim državama koje iskazuju zabrinutost zbog toga što Rusija aktivno osvaja Severni morski put i da, navodno, nekoga ograničavamo, ali to nije istina. Mi nemamo plan nikome da branimo. Pored toga, želimo da se ovaj projekat razvija u strogoj korelaciji sa međunarodnim morskim pravom“, rekao je Putin na plenarnom zasedanju Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

„Postoji konvencija iz 1982. godine i na temu Arktika postoji još jedan dokument. Mi se sada pridržavamo i planiramo i da se u budućnosti pridržavamo tih osnovnih dokumenata. Nama to u potpunosti odgovara, između ostalog i to, što najekonomičnija i najbezbednija maršruta Severnog morskog puta prolazi kroz ruske teritorijalne vode. Šta tu može da nam ne odgovara? Nama u potpunosti sve odgovara", dodao je on.

Prema rečima predsednika, što se efikasnije koristi ta maršruta to je bolje.
„Podržavamo i zainteresovanost Indije za zajednički rad, kao i interes Kine i drugih azijskih, kao i evropskih zemalja", naveo je Putin.
Ruski predsednik je dodao da će se u okviru Severnog saveta ponovo vratiti tom pitanju.

„Nismo detaljno, ali smo mnogo pažnje posvetili tom pitanju i na sastancima u Ženevi sa predsednikom Amerike Džozefom Bajdenom. Nadam se da će reakcije svih partnera od Kanade do Danske, kao i drugih učesnika procesa biti posvećene zajedničkom radu, a ne u traženju novih povoda za sukobe", rekao je Putin.

Istočni ekonomski forum održava se od 2. do 4. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. Njegova glavna tema ove godine su nove mogućnosti za Daleki istok u svetu koji se menja. Generalni medijski partner Foruma je informativna agencija RIA Novosti.
Karavan transportnih brodova na Severnom morskom putu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
RUSIJA
Japan: Severni morski put značajan za isporuku gasa
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala