Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pritisak na Srbiju iz Haga: Zatraženo hapšenje dvoje radikala

© AP PhotoSedište Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu
Sedište Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu Liu Daćun naložio je ponovo da se raspiše nalog za hapšenje dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za ometanje rada suda uticanjem na svedoke u sada već okončanom predmetu protiv predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.
Ova odluka je usledila pošto je sudija usvojio zahtev haškog tužilaštva da se u cilju očuvanja dokaza uzmu „posebni“ iskazi od svedoka na sednici suda u postupku koji treba da usledi, s obzirom da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.
Srbija neće da izruči ovo dvoje radikala, jer su srpski sudovi zaključili da za to nisu ispunjeni zakonski uslovi i tražila je da im se sudi pred srpskim pravosuđem.
Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gde će se suditi Radeti i Jojiću, 2019. pa ponovo 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svedoke u postupku koji se vodio protiv lidera radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom (kog je nasledio Mehanizam).
Suđenje u Hagu Radeti i Jojiću je neophodno, prema stavu Mehanizma, zbog zaštite bezbednosti svedoka koji nisu spremni da protiv njih svedoče u postupcima koji bi se vodili u Srbiji.
Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji, ali se tužilaštvo na nju žalilo, zbog čega je ukinuta.
Srbija je i dalje na stanovištu da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje, kako je to pre više godina utvrdio Viši sud u Beogradu - jer ne bi odgovarali za ratne zločine pred Mehanizmom, već za optužbe za krivično delo koje se odnosi na nepoštovanje suda (zastrašivanje svedoka), koje nije propisano domaćim Zakonom o saradnji sa sudom u Hagu.
U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine.
Sudiji Akaju Savet bezbednosti UN nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Daćun.
Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala