- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Olakšice bez presedana: Putin uvodi specijalni poreski režim na Kurilima

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je formiranje „specijalnog poreskog režima bez presedana“ koji će uživati poslovni krugovi na Kurilskim ostrvima.
Prema njegovim rečima, preduzetnici će biti oslobođeni poreza na dobit, imovinu i zemljište na deset godina, a takođe će biti smanjeni doprinosi za osiguranje. Pored toga, biće i carinskih olakšica.
„Nadamo se da će preferencijalni režim na Kurilskim ostrvima imati značajne rezultate za razvoj ostrva, za pokretanje perspektivnih projekata, pre svega u oblastima kao što su turizam, marikultura i prerada“, rekao je Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma.
Kako je dodao, specijalni status moći će da koriste i strane kompanije koje posluju na Kurilskim ostrvima.

Šok za Japan?

Prema mišljenju poznatog političkog analitičara, profesora sa Univerziteta Cukuba u Japanu Icira Nakamurija, izjava predsednika Putina bi za Tokio mogla da bude šok.

„Izjava predsednika Putina bi za japansku vladu mogla da bude veliki šok. Stvar je u tome što na severne teritorije (koje Japan smatra svojima) mogu doći kompanije iz drugih zemalja, pored Japana. Japan smatra da je pitanje severnih teritorija bilateralna stvar sa Rusijom. Ako tamo dođu strani investitori, to može biti međunarodni problem. Preplitanje interesa raznih strana otežaće rešavanje teritorijalnog pitanja“, smatra ekspert.

Prema njegovom mišljenju, u budućnosti će kompanije iz različitih zemalja poslovati na Kurilskim ostrvima, a ukoliko Japan bude pretendovao na ta ostrva, naići će na otpor ne samo Rusije nego i drugih zemalja, jer će time Japan ugrožavati prava stranih kompanija.
„Po pitanju zahteva o vraćanju severnih teritorija Japan bi u budućnosti mogao da bude izolovan u svetu, niko ga neće podržati“, smatra stručnjak.
Podsetimo, Moskva i Tokio od Drugog svetskog rata nemaju mirovni sporazum jer Japan postavlja kao uslov za to vraćanje ostrva na koje pretenduje — Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai. Stav Moskve je da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne može biti doveden u pitanje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
RUSIJA
Putin: Mirovni sporazum Rusije i Japana mora biti zasnovan na realnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala