- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ne mogu da zamene NATO“: Generalni sekretar Alijanse protiv pravljenja vojnih jedinica EU

© AP Photo / Francois LenoirGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je danas planove Evropske unije da uspostavi zajedničku odbrambenu politiku, ali je istovremeno rekao da je protiv pravljenja vojnih jedinica EU za brzo delovanje, jer bi tako moglo da dođe do „dupliranja savezničkih operacija“.
Ministri odbrane država Evropske unije razmatraju stvaranje „jedinica za hitno reagovanje“ koje bi imale 5.000 vojnika.
Ministri EU smatraju da je evropskom bloku potrebno da reaguje na konflikte van svojih granica, naročito posle haotičnog povlačenja zapadnih snaga iz Avganistana, preneo je Rojters.
„Pozdravljamo EU napore kada je reč o odbrani, ali te snage ne mogu da zamene NATO. Ne treba da se duplira NATO, jer imamo jedinstvene snage, a ograničene resurse“, izjavio je Stoltenberg za Rojters.
Pokušaji EU da stvore tim za hitno reagovanje zaustavljani su više od 10 godina, iako je napravljen 2007, kada je stvorena jedinica od 1.500 vojnika koja nikada nije korišćena zbog nesuglasica oko finansiranja i različitih spoljnopolitičkih stanovišta.
„Mislim da morate koristiti snage na najbolji mogući način. EU je imala vojne jedinice mnogo godina, ali ih nije koristila“, dodao je Stoltenberg, prenosi Tanjug.
NATO je stvorio Jedinicu za hitno reagovanje 2014. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala